joi, 14 aprilie 2011

Kombucha este un aliment viu

Deoarece pe blogurile raw vegan din Romania nu am gasit nimic despre Kombucha, am sa citez aici cateva informatii despre aceasta bautura delicioasa si sanatoasa, supranumita, pe drept cuvant, "Ceaiul zeilor":



"Kombucha este o colonie de bacterii  care transformã clasica bãuturã de ceai într-o bãuturã efervescentã cu un gust asemãnãtor cidrului. Dupã un mecanism asemãnãtor celui de obtinere din lapte a iaurtului sau a sannei, tehnologia de obtinere a ceaiului Kombucha (s-ar numi mai corect bio-tehnologie) este foarte simplã si foarte ieftinã permitând obtinerea unei bãuturi cu foarte multe efecte benefice pentru sãnãtate din clasica bãuturã de ceai. în plus este bine sã precizãm cã este o bãuturã care nu provoacã dependentã, colonia se poate multiplica cu usurintã si a fost chiar verificatã îndelungat si admisã de o comisie a FDA (Federal Drug Administration), autoritatea medicalã care se ocupã de autorizarea medicamentelor în SUA.
Pe mãsurã ce începem sã-l folosim, descoperim tot mai multe motive de a cultiva Kombucha si de a o folosi zilnic în alimentatie. Conform lui Michael Castleman în cartea sa "The Healing Herbs", ceaiul este cea de-a doua cea mai popularã bãuturã, precedatã numai de apã! "De asemenea, este cunoscutã ca planta medicinalã cea mai utilizatã". Pot fi folosite mai multe tipuri de ceaiuri pentru a cultiva Kombucha, cele mai multe fiind din urmãtoarele varietãtile de ceaiuri: negre, Oolong si verde.
Toate aceste ceaiuri provin din aceeasi plantã: Camelia Sinnensis. Una din diferente constã în gradul de fermentare a frunzelor: ceaiul verde nu este fermentat, Oolong este partial fermentat iar cel negru este cel mai fermentat. Locul unde este produs are si el o mare importantã: Ceylon, Darjeeling, Assam deoarece le dau o aromã caracteristicã etc.
Otetul din mere si miere a fost, de asemenea, recunoscut ca fiind benefic pentru organism. Alte alimente cum ar fi iaurtul si sanna, care contin bacterii utile pentru sãnãtate, sunt, de asemenea, cunoscute pentru efectul lor vindecãtor si echilibrant nu numai pentru digestie ci pentru întregul organism. Aceste alimente au fost utilizate în întreaga lume de mii de ani. Kombucha, de asemenea, oferã beneficii similare acestor alimente si chiar mai multe!
Pe lângã gustul sãu grozav (asemãnãtor cidrului efervescent) si capacitatea de a alina setea, nu mai putin pentru importanta sa o reprezintã continutul sãu de enzime naturale. Kombucha este un aliment viu si, asemenea fructelor sau legumelor, contine enzime. Enzimele care se gãsesc în alimentele vii ajutã enzimele din sistemul nostru digestiv sã fragmenteze mai usor alimentele pe care le-am mâncat, în substante nutritive mai usor asimilabile. :ntãrind procesul de digestie al al organismului folosind enzime din alimentele vii înseamnã cã organismul nu mai trebuie sã depunã un efort atât de mare pentru a digera mâncarea. Aceasta ne permite sã alocãm mai multã energie pentru alte activitãti. Ati observat vreodatã cât de obositi vã simtiti dupã ce ati participat la o masã copioasã? Digestia ia multã energie.
S-a determinat cã dupã vârsta de 40 de ani nivelele de enzime digestive încep sã descreascã. Prepararea alimentelor la rândul ei distruge enzimele din alimente si multe substante nutritive. aceasta înseamnã cã nu veti mai digera la fel de eficient pe cât ati putea digera. Este posibil ca sã nu obtineti suficiente substante hrãnitoare oricât de multe alimente ati mânca. Vã este foame tot timpul chiar dacã ati mâncat bine? Multi oameni sunt supraponderali si totusi subalimentati. Ei continuã sã mãnânce tot atâtea alimente, încercând cu disperare sã obtinã substantele nutritive de care are nevoie corpul lor. De fapt, ei "flãmânzesc" în timp ce mãnâncã prea mult! Când beti Kombucha, ea adaugã enzimele sale vii la sistemul dumneavoastrã digestiv si de aceea multi oameni simt o "explozie de energie" si o "senzatie de  bunãstare".
De fapt, cea mai obisnuitã afirmatie pe care o fac oamenii despre Kombucha este cã le creste "senzatia de bunãstare". Dacã Kombucha ajutã, de asemenea, digestia si asimilarea substantelor hrãnitoare din alimentele pe care le mâncãm, adãugând enzime naturale, cu atât mai bine.
Prezentãm completarea efectelor pe care le produce Kombucha asupra organismului, asa cum sunt ele raportate de utilizatorii ei:
·        ajutã la curãtarea colonului si a vezicii biliare
·         ajutã la obtinerea unei digestii sãnãtoase
·         îndepãrteazã colita si crampele stomacale
·         opreste diareea neinfectioasã
·         regleazã apetitul si reduce grãsimea
·         ajutã în tratamentul artritei si gutei
·         are efect de remisiune a lupusului
·         îmbunãtãteste vederea si ajutã la vindecarea de cataractã si glaucom
·         eliminarea unor simptome ale diabetului zaharat si ale leuconevraxitei
·         un bun deodorant pentru subtioarã
·         ajutã la eliminarea congestiilor cãilor aeriene (astma)
·         alinã celulita
·         mãreste energia corpuluiî eliminã multe toxine din corp
·         ajutã la reducerea dependentei de alcool
·         curãtã acneea, psoriazisul si alte boli ale pielii (eczeme) si înfrumuseteazã pielea
·         îngroasã pãrul si întãreste unghiile
·         îmbunãtãteste simtul mirosului
·         ajutã la îndepãrtarea stressului si a insomniei
·         face pãrul grizonat sã revinã la culoarea sa naturalã pentru anumite persoane
·         usureazã vindecarea de bronsitã si astm
·         actioneazã ca un laxativ usor, ajutând la evitarea si eliminarea constipatiei
·         mãreste impulsul sexual
·         previne si vindecã infectiile vezicii urinare este foarte calmant si relaxant
·         îndepãrteazã rugina
·         alinã arsurile datorate focului si cele datorate expunerii prelungite la soare
·         vindecã infectarea cu ciupercile de unghii
·         opreste durerile menstruale puternice. "

Pentru modul de realizare si informatii suplimentare despre Kombucha cititi aici

Eu folosesc zahar brun si ceai verde.


Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

7 comentarii:

  1. Foarte interesanta aceasta bautura, inlocuieste aportul de enzime din sanna si chefir in alimentatia vegana.
    Sotia mi-a povestit de ceva asemanator din care faceau pe vremuri bunicii ei chefir si organismele respective traiau si in apa.
    De unde se poate procura cultura de kombucha?
    Se prepara doar cu zahar alb sau poti folosi si miere/zahar brun?

    RăspundețiȘtergere
  2. Am luat-o de la http://www.ceaiul-zeilor.ro/, o firma on line din Cluj.
    Pentru prepararea ei eu utilizez zahar brun din trestie de zahar si ceai verde pe care il cumpar de la Demmers Teehaus (au o gama variata de ceaiuri).

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc frumos. Cei de la Demmers au ceaiuri bune, si eu sunt client vechi. Doar ca de vreun an nu prea ma mai atragea ceaiul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca o sa iti faci Kombucha o sa te atraga din nou. Kombucha pastreaza si amplifica gustul ceaiului folosit.
    Sunt multe modalitati de baut Kombucha, mie, in ultimul timp, imi place sa il combin cu fructe si miere amestecate in blender. Extrem de bun.

    RăspundețiȘtergere
  5. ofer combucha absolut Gratuit.
    0742164647
    Marinela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Marinela, mai ai Kombucha? Mai doresti sa oferi gratuit?
      Eu sunt din Bucuresti, sper ca mai este de actualitate oferta.
      Te sun in cazul unui raspuns afirmativ. Multumesc din suflet!

      Ștergere
  6. Marinela as eu as dori Kombucha daca mai ai de oferit. Te pot suna? Silvia

    RăspundețiȘtergere