vineri, 22 aprilie 2011

Branza de caju

Realizarea acestei retete a durat mai mult decat am preconizat, dar rezultatul a meritat, a iesit o branza foarte cremoasa si gustoasa. Ritualul pentru prepararea Rejuvelacului este cel mai migalos si de durata, dupa care totul este "floare (de primavara) la ureche". 
Branza am framantat-o cu: 
  • sare de Himalaya, fulgi de drojdie, cimbru uscat
iar forma am imbracat-o cu amestecul de condimente si flori de la Sonnentor ,"Voie Buna", care contine:
  • sare de mare, usturoi, flori de trandafir, oregano, busuioc, leurda, rozmarin, cimbru, galbenele si albastrele



Iata cum se procedeaza:

Reteta: Florina Todoran

Rejuvelac
- 2 cani boabe de grau/secara/orz/ovaz/quinoa
- 10 cani apa
- 1 borcan mare 
  1. Spalati boabele de cereale si puneti-le in borcan. Acoperiti-le cu apa rece si lasati-le la inmuiat 8-12 ore.
  2. Scurgeti apa de pe ele. Clatiti bine de tot pana cand apa iese foarte curata. Scurgeti bine de tot apa in asa fel incat sa ramana cat mai putina apa in borcan. Lasati borcanul intr-un loc intunecos la temperatura camerei.
  3. Dupa 8-12 ore, repetati pasul de mai sus, clatind bine boabele si scurgandu-le de apa. Lasati-le din nou 8-12 ore.
  4. Dupa acest timp clatiti din nou. Ar trebui ca cerealele sa incolteasca deja usor. Adaugati 6 cani de apa curata si rece si lasati borcanul timp de 2 zile la temperatura camerei, in loc intunecos (ex. dulapul din bucatarie).
  5. Dupa 2 zile veti obtine rejuvelac – o bautura cu gust placut, usor efervescenta, cu miros de limonada. Pastrati lichidul in sticle in frigider iar boabele de cereale aruncati-le sau oferiti-le ca hrana pasarilor.
REGULI PT REUSITA REJUVELAC-ULUI
  • verificati termenul de valabilitate al cerealelor. Daca acestea se apropie de expirare sau daca termenul a trecut deja nu va mai obositi sa incercati – acestea fie nu vor incolti fie vor incolti inegal iar bautura nu va reusi.
Branza de caju

- 3 cani caju inmuiat timp de 12 ore
- 3 capsule probiotice
- 2/3 cana rejuvelac sau apa
  1. Mixati in rorbot toate ingredientele pana rezulta o crema omogena. Daca este nevoie mai opriti robotul din cand in cand si apasati in jos crema depusa pe pereti.
  2. Puneti doua straturi de tifon pe o sita. Varsati crema acolo, acoperiti cu restul de tifon. Puneti o farfurie deasupra si un prosop. Lasati la loc cald timp de 14-16 ore.
  3. Dupa acest timp puteti framanta branza in urmatoarele variante:
  • sare, fulgi de drojdie
  • sare, fulgi de drojdie, pudra de ceapa, nucsoara
  • sare, ceapa verde uscata, zeama de lamaie, fulgi de drojdie, busuioc si cimbru proaspat tocat
  • sare, zeama de lamaie, pudra de ceapa, pudra de usturoi
4. Dupa ce ati framantat branza cu mirodeniile dorite, puneti-o in vase micute tapetate cu folie de plastic si lasati-o la frigider 24 ore pentru a se intari.
5. Scoateti-o din forma si “imbracati-o” in diverse condimente:
  • boabe de piper
  • paprika
  • ierburi aromate
  • rosii uscate etc
Branza se pastreaza acoperita, la frigider timp de 4-5 zile.
REGULI PT REUSITA BRANZEI
  • nu adaugati mai mult lichid decat este mentionat in reteta, chiar daca vi se pare ca obtineti o crema prea groasa. Daca adaugati lichid branza nu se va tine frumos si va fi foarte moale.
  • folositi probiotice de calitate. Probioticele din farmacii s-au dovedit a fi toate “moarte” adica acele culturi care ar fi trebuit sa fie vii si sa ajute la fermentarea branzei erau moarte. Un probiotic de calitate este mai scump, se tine neaparat in frigider si se comporta exceptional in retete.
  • daca in casa nu este foarte cald, lasati branza cu o ora, doua mai mult pentru a fermenta.



    Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

12 comentarii:

  1. Foarte bine arata. O sa incerc si varianta ta.
    Pana cum nu am folosit probiotice, ai putea sa imi zici exact de care folosesti tu?
    Felicitari pentru blog!

    RăspundețiȘtergere
  2. >Adina
    Multumesc Adina. Eu folosesc Jarro-Daphilus+Fos (http://www.naturashop.ro/jarrodophilus-fos-p-968.html), 86 lei 100 capsule.
    Cu probiotice gustul si mirosul devine identic cu cel al lactatelor adevarate.

    >Ramona
    Multumesc Ramona. E si foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am tot evitat pana acum rejuvelacul, dar asa de bine arata de apropape m-ai convins :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am citit un material despre probioticele din iaurturi care provin din niste produse destul de ciudate...esti informata de unde provin bifidobacteriile? Eu sunt dornica sa stiu daca acestea pe care le folosesti sunt ok...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiu daca sunt ok, sunt cele mai bune care le-am gasit. Stiu ca exista si probiotice pentru vegani.

    RăspundețiȘtergere
  6. de unde procuram condimentul '' voie buna ''? multumesc!
    anisca

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anisca.
    Condimentul se gaseste la magazinele naturiste.
    Sau pe internet http://www.alegebio.ro/produse-alimentare-bio/sare-zahar-condimente/voie-buna-sonnentor-25gr.html

    RăspundețiȘtergere
  8. doina,revin am gresit la comentariul facut de curand .voiam sa te intreb de semintele chia sunt quinoa? nicidecum tapioca.am ramas cuplata cu tapioca pentru ca am luat azi o punga pentru budinci ,dar pana la urma am consatat ca e foarte tare si nu stiu ce pot face cu ea.ai vreo reteta ? budincile tale sunt cu chia.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anisca. Eu folosesc chia. Pentru tapioca nu am nici o reteta.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce fel de probiotice recomanzi sa cumperi? Ne poti sugera un link? Multumesc, Denisa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar am sugerat intr-un comentariu precedent.
      Jarro-Daphilus+Fos (http://www.naturashop.ro/jarrodophilus-fos-p-968.html)

      Ștergere