miercuri, 14 decembrie 2011

Lapte din nuci cu fructe de acai

De ceva timp incoace, imi place mult laptele din nuca. Are ceva deosebit in consistenta, onctuozitate si gust. Am baut o vreme indelungata lapte din seminte de floarea soarelui, apoi lapte din migdale, ocazional am mai facut si lapte din susan, dar se pare ca acum a venit randul nucilor. 
Astazi am facut o combinatie intre un aliment si un superaliment, nucile si fructele de acai, care se completeaza reciproc si  vizeza efecte comune. Ca o sincronicitate, astazi a aparut  pe blogul "Retete cu gust", un articol despre fructele de acai, asa ca am sa fac trimitere la el ca sa aflati mai multe.

Proprietatile nucilor sunt multe, dar, printre cele mai importante, se enumara  urmatoarele:

  • sunt foarte bune pentru sistemul imunitar, avand antioxidanti, prevenind astfel  inflamatiile diverse din organism 
  • sunt bune pentru sistemul circulator, fiind bogate in acizi grasi polinesaturati, fibre alimentare, minerale (potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc, seleniu), vitamine (A, E) si alti antioxidanti. Prin conţinutul lor, aceste fructe au proprietăţi de echilibrare a sistemului nervos şi de remineralizare
  • consumul lor nu afecteaza greutatea corporala (nivelul glucidelor este modest) si ofera substante utile pentru multe organe esentiale din corp.
  • tin sub control colesterolului negativ, deoarece nucile sint bogate in acizi grasi polinesaturati (72% din totalul acizilor grasi, acizii saturati nedepasind 8-10%). 
  • continut ridicat in proteine 15 % 
Fructe acai, "una dintre cele mai nutritive si mai puternice superalimente de pe planeta":
  • contine mari cantitati de acizi grasi esentiali omega-3, omega-6, la fel ca si acidul oleic mononesaturat omega-9
  • bogata in pigmenti albastri antioxidanti. Acai are una dintre cele mai ridicate valori ORAC (Capacitatea de absorbtie a radicalilor de oxigen ) din lume . Fenoli si antocianine (320mg la 100gr.),  sunt antioxidantii responsabili de culoarea de albastru-inchis spre mov a acestei baci, jucand un rol critic  in neutralizarea radicalilor liberi in organism si crescand longevitatea
  •  potrivit cercetarilor recente, acai are proprietatea de a ajuta in regenerarea si producerea celulelor stem. Celulele stem sunt embrionul tuturor celulelor, ele ne ajuta sa ne vindecam mai repede, ele devenind orice celula de care corpul nostru are nevoie. De exemplu, o celula stem poate deveni o celula sangvina alba, o celula musculara, o celula nervoasa- practic orice avem nevoie. Cu cat producem mai multe celule stem, cu atat corpul nostru se va regenera si va trai mai mult
  •  contine cantitati mari de steroli vegetali, in special beta sitosterol. Sterolii din plante inhiba absorbtia de colesterol provenit de la alimentele de origine animala in tractul gastro-intestinal.
  • contine 19 aminoacizi diferiti care ajuta la formarea de proteine in corpul nostru
  • este o sursa excelenta de fibre alimentare
  • are un nivel glicemic scazut
  • bogata in minerale si vitamine, in special in calciu, fosfor, beta-caroten, si vitamina E
  • lupta impotriva cancerului
  • are efect energizant
  • ajuta la o mai buna functionare a sistemului nervos, cardiovascular
  • imbunatateste sistemul imunitar

Mai multe despre acai aici
  • 300 ml lapte de nuci
  • 2-3 linguri miere de salcam
  • 1 lingurita pulbere din fructe de acai
Se amesteca in blender. 

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

4 comentarii:

  1. Multumim mult pentru ca ne-ai mentionat in articolul tau :). Sincronizare perfecta as putea spune. N-am incercat pana acum pudra de acai, dar sunt curioasa ce gust are. Cum este laptele cu acai? Are un gust de fructe de padure, dulce acrisor? Am sa iau si eu sa incerc, dar pana atunci m-ar ajuta o opinie :). O zi minunata iti dorim si ne mai auzim :D.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu-i niciun dubiu, m-ai convins cu reteta asta! :) Dar ce ne facem de nu avem pudra de acai? Vreo variatiune la aceasta reteta poate?? Vreo idee?!

    RăspundețiȘtergere
  3. >retetecugust. Da si mie mi s-a parut interesanta sincronicitatea. De cateva zile doresc sa fac acest lapte dar exact astazi, cand am vrut sa purced la treaba , a aparut si articolul vostru.
    Gustul nu este influentat foarte mult de pudra de acai. Laptele de nuci si mierea dau nuanta principala. Am gustat putina pudra, ca sa pot sa va raspund si am avut surpriza sa constat ca este amara si nu are arome deosebite. Deci, evident, nu pentru gust se foloseste aceasta pudra. O zi minunata si voua.

    RăspundețiȘtergere
  4. >Andreea. Daca nu avem, ne cumparam.
    In rest, in laptele din nuci si seminte, putem pune o multime de fructe, legume, superalimente, indulcitori etc.
    Strict pentru reteta asta, pudra/fructele de acai sunt de neinlocuit.

    RăspundețiȘtergere