joi, 8 decembrie 2011

Un interviu...

In luna octombrie 2011, Oana Botezatu mi-a luat un interviu ce s-a concretizat sub forma unui reportaj scris pentru revista Unica. Acesta a aparut in 24 ianuarie 2012 cu numele "Pledoarie pentru Hrana Vie". In acest reportaj, alaturi de Olivia Steer, Ligia Pop, si Adrian Oianu am pledat pentru acest tip de alimentatie. 

Si pentru ca nu am avut timp sa spun mai multe despre mine aici, pe blog, profit de aceasta ocazie ca sa va prezint acest interviu acum. Ma gandesc ca in directia unei vieti mai sanatoase, exemplul personal poate face mai mult decat sute de argumente teoretice.




"O.B: Poate ar fi o idee sa incepi prin a-mi spune si cum ai devenit vegetariana si cum te-ai mentinut asa de 20 de ani. Mie, personal, mi se pare un real succes, jos palaria!

D.O: Sunt lacto-vegetariana de 22 de ani si raw vegana de peste 7 luni. In perioada lacto-vegetariana am avut lungi perioade in care am avut o alimenatie preponderent vegana si au fost cateva luni in care am mancat raw lacto-vegetarian. Deci, cu alte cuvinte, am incercat toate variantele. 

Hotararea de a deveni vegetariana a inceput intr-o perioada de cautari spirituale, ca o sustinere a lor, dar efectul imediat a foat atat de evident si spectaculos incat in scurt timp aceasta a devenit  pentru mine un adevarat mod de viata. Simpla renuntare la carne m-a insanatosit, ca printr-un miracolol, de o multime de afectiuni minore, dar sacaietoare, gen: anexita, sinuzita, otita, cistita, etc. care se tot roteau ciclic prin viata mea.

Cum m-am mentinut vegetariana? Asta este o intrebare care mereu ma face sa zambesc si imi aminteste de un citat care circula pe internet: “Do not ask me why I am vegan. Ask yourself why you are not!” De obicei raspund afirmand ca a renunta la carne e un lucru foarte usor de realizat, exista lucruri mult, mult mai dificile, pe care omul poate sa le faca cu succes si eu nu consider acesta ca fiind neaparat o victorie. 

In primul rand omul este destinat sa fie vegetarian, exista studii aprofundate pe aceasta tema si este vorba doar  de o reintoarcere la o stare de firesc si normalitate. Asa se explica de ce boli grave, incurabile, se pot vindeca doar printr-un regim fara carne, mancand legume, fructe, cereale si seminte, intr-o forma cat mai naturala.  

O.B: Care e istoria ta legata de raw food, cum a inceput totul, de unde ai aflat de "hrana vie" si ce te-a determinat sa-ti schimbi viata in acest sens? 

D.O: La raw vegan food am ajuns pe nesimtite, vorbesc de ultimele 7 luni, pentru ca notiunea de hrana vie o cunosc de peste 20 de ani si am experimentat-o ocazional, pe perioade  lungi sau mai scurte, in functie de etapele pe care le-am parcurs. 

Primul contact cu aceast concept l-am avut prin cartea lui Ernst Gunter “Hrana Vie”. Aici cred ca trebuie sa fac o paranteza si sa spun ca viata mea a fost o continua cautare si cercetare in domeniul nutritiei. Am citit toate cartile fundamentale si avangardiste la care am avut acces pe aceasta tema si am studiat multe diete. Am sa enumar aici cateva, pur orientativ si fara o ierahizare pe criterii de valoare: 

“Studiul China” de Collin Campbel. “O terapie naturală eficientă pentru tratarea cancerului şi a altor boli grave” de Dr. Max Gerson, “Zen macrobiotic sau Arta întineririi si a longevitatii”Georges Oshawa,” Esti ceea ce mananci” de Gillian McKeith, “Dietă şi nutriţie. O abordare ayurvedică a alimentaţiei” de  Dr. Rudolph Ballentine, “Postul cu sucuri naturale si detoxifierea” de Steve Meyerowitz, “Mananc deci slabesc” de Michel Montignac etc. si va asigur ca lista ramane inca foarte lunga. 

Dincolo de studiu am testat  pe mine efectele dietelor, abordand alimentatia din diverse puncte de vedere: al polaritatii energetice yin-yang, urmand timp de 8 luni regimul numarul 7 Oshawa, cel cu o alimentatie bazata exclusiv pe cereale yang: grau, mei, orez si hrisca. 

Apoi cel al celor 3 doshas din medicina indiana, se stie ca Ayurveda este practic cel mai vechi sistem de medicina din lume (mai vechi de 6000 de ani), sau cure cu sucuri de legume si fructe,  de exemplu am tinut 20 zile o cura numai cu mere si suc de mere, etc. 

Si de multa vreme respect asocierile alimentare potrivite, subiect abordat de Michel Montignac in cartile sale. Acestea consider eu ca sunt adevaratele provocari, pe langa care renuntarea la consumul de carne este ceva minor si fara prea mari batai de cap. 

Ce m-a determinat sa-mi schimb viata in acest sens? Cred ca intuitia ca ceva este gresit in modul in care se hranesc majoriatea oamenilor si cautarea, mai mult sau mai putin constienta, a starii de sanatate si plenitudine.

O.B: A fost o trecere brusca la raw food sau una treptata?

Dupa cum am spus, am ajuns sa mananc raw vegan  fara sa imi propun asta, urmand cativa pasi succesivi care m-au condus acolo. Am inceput cu anumite purificari, asa zisele dezintoxicari periodice ale organismului, pe care le-am facut la inceputul acestui an. Totul a fost ca intr-un crescendo in care zilnic am mai adaugat cate ceva bun care sa curete sau sa innoiasca organismul meu. 

Dupa ce curatenia a fost facuta am dorit  ca ceea ce introduc nou in el sa fie sanatos, hranitor si care sa amplifice starea de  “viu”. De exemplu, cartea lui Steve Meyerowitz “ Germenii, mancarea miraculoasa” a fost pasul urmator. Germenii sunt bogati in enzime antioxidante, elemente antiimbatranire, vitamine, minerale, aminoacizi, clorofila, proteine complete, fibre si pigmenti. Toate aceste substante continute de germeni imbunatatesc digestia, dau vitalitate, intaresc organismul general si ofera protectie impotriva radicalilor liberi. 

Am studiat tot ce a fost necesar pentru cultivarea germenilor in apartament, mi-am facut o mini-sera in acest scop si am pornit aceasta aventura. Punctul culminant a fost descoperirea ierbii de grau. Am inceput sa imi cultiv aceasta iarba si sa beau sucuri din ea. Datorită compoziţiei sale deosebit de valoroase, sucul de iarbă de grau are efect benefic asupra întregului organism, previne apariţia anumitor boli şi ajută în procesul de regenerare. 

Dupa cateva saptamani am mai facut un pas si am cumparat un dezhidrator ca sa imi fac paine esseniana, un vis de al meu mai vechi si neimplinit pana la acea data. Pe langa paine am ajuns sa usuc fructe si legume si am ramas absolut incantata de ele, de gustul foarte intens si aromat, de faptul ca isi pastreaza aproape toate principiile nutritive si sunt usor de pastrat, ocupand un volum foarte mic. 

Acesta a fost punctul in care m-am intersectat cu adevarat cu  alimentatia raw vegan.  Frumusetea este ca in momentul in care am ajuns acolo eram perfect utilata pentru asta, ca si cum un ghid “ghidus” si invizibil m-ar fi condus prin toata aceasta aceasta perioada pregatitoare.  

Propriu-zis intr-o perioada de cateva luni am schimbat fundamental aproape totul in alimentatia noastra. Acum, dupa toata experienta acumulata in ultimii 22 de ani, pot sa spun fara nici o ezitare, ca manca raw vegan e idealul spre care trebuie sa tindem daca  vrem sa ramanem tineri, frumosi, si radiant  de sanatosi.

O.B:  Iti mai aduci aminte prima bunatate raw pe care ai preparat-o?

D.O: Care este prima bunatate raw comisa este foarte greu de stabilit, dar pot sa spun care este ce-a care mi-a deschis mie apetitul pentru acest tip de alimentatie si care a facut furori in randul cunoscutilor mei, si anume, laptele din seminte de floarea soarelui sau din migdale. E delicios, incredibil de bun si o alegere reusita pentru cine vrea sa se aventureze spre aceasta schimbare. 

O.B: Ce este esential pentru a reusi sa te tii de un astfel de stil de viata? Cat de greu e sa nu "calci stramb" din acest punct de vedere?

D.O: Motivatia si convingerea. Ele decurg firesc daca esti curios si studiezi si esti dispus sa iesi din zona de confort ca sa experimentezi. A manca raw vegan nu este un supliciu, cum multa lume gandeste a priori, deoarece exista o abundenta de legume, fructe, seminte si cereale care se pot combina intre ele cu arta si cunoastere si rezulta preparate savuroase si gustoase, mult mai bune decat cele gatite termic. 

Hipocrate, parintele medicinei, a zis: "Fie ca mâncarea să vă fie medicament şi medicamentul să vă fie mâncare". Mancarea raw vegan te insanatoseste, intinereste, iti da energie si optimism, cred ca asta este o motivatie suficient de puternica ca sa urmezi si sa pastrezi un asemenea stil de viata.

O.B: Blogul tau e un mod de a "propovadui" beneficiile hranei vii? Sunt persoane care au devenit raw datorita tie?

D.O: Blogul meu a luat fiinta din dorinta de a impartasi si altora din periplul meu raw vegan. La inceputuri trimiteam mailuri prietenilor cu tot ce experimentam in acest domeniu. Trecerea spre blog s-a facut din  dorinta de simplificare si usurare a comunicarii. Intre timp am observat ca experienta mea foloseste si altora, blogul fiind destul de vizitat avand in vedere ca nu m-am propus obiective prea mari cu el atunci cand l-am creat. Imi place sa cred ca oamenii sunt impulsionati de exemplul meu. 

Sunt cateva fiinte care au devenit raw vegan inspirate de mine si multe altele care au inceput sa manace mult mai sanatos. Iar in comunitatea tanara de raw vegani din Romania sper ca am venit si eu cu putina inspiratie si creativitate, recompensand astfel ajutorul primit in vremea uceniciei mele in acest domeniu. 

Tot in aceasta idee am sa sprijin efortul de popularizare a acestui stil de alimentatie  prin demonstratii culinare si prin organizarea lunara, a potluck-urilor raw vegan de la Cluj-Napoca. Primul de acest gen, organizat in 11 septembrie 2011, la sugestia Ligiei Pop, a fost un succes, ne-am adunat in jur de 30 de oameni si am ramas la final cu starea ca vrem sa ne mai intalnim sa comunicam si degustam pe teme si preparate raw vegan. (Intre timp am repetat experienta si ne-am intalnit lunar)

O.B: In ce masura crezi ca sunt romanii reticenti la un astfel de stil de viata, in ce masura ar putea castiga teren raw food la noi, in tara berii si a micilor pe gratar?

D.O: Eu cred ca oamenii in general, nu numai romanii, sunt tributari unui stil de viata total nesanatos, chiar nociv. Consider ca este vorba doar de lipsa de informare, sau mai degraba este multa “dezinformare” in aceasta privinta. Toti avem in noi simtul adevaratelor valori. In momentul in care scanteia se aprinde si ai exemple in jur, ajungi sa iti doresti “instinctiv” sa traiesti o viata mai sanatoasa si mai aproape de natura. 

Este foarte ilustrativ exemplul cu intrebarea: “Daca ai pe o masa o halca de carne cruda si un cos cu fructe spre ce te indrepti?”Un tigru stim bine ce ar alege. Dar noi?  Poate ar fi util ca fiecare sa isi puna aceasta intrebare.

O.B: Cat de greu e sa fii vegetarian si chiar raw vegan cand ai amici care consuma carne si mancare gatita? 

D.O: Cred ca se porneste de la o premisa gresita. Nu este deloc greu, deoarece mancarurile vegetariane si in special cele raw vegane, sunt foarte gustoase si ajungi sa vrei sa daruiesti tuturor din aceasta cunoastere si sa ii molipsesti in aceasta directie. Greutatea este de fapt sa-ti vezi familia sau prietenii cum se hranesc nesanatos ….

Ori de cate ori am oferit celor din jur mancare raw vegana am trezit in ei interesul si uimirea. Invariabil toata lumea se mira ca acea mancare este nepreparata termic deoarece are un gust foarte complex, rafinat si apetisant. Raman la parere a mea ca ne lipsesc doar exemplele. Parea buna este ca si in Romania se fac progrese in aceasta directie si am intuitia ca in viitor multa lume o sa imbratiseze acest stil de viata. 

O.B: Esti singura vegetariana din familie sau toti membrii mananca atat de sanatos?

D.O: Eu si sotul meu suntem raw vegani. Ne-am armonizat ca si greutate, fiecare dand 13 kg, respectiv 11 kg, jos. Suntem perfect sanatosi, aratam amandoi cam cu 15 ani mai tineri, dormim mult mai putin, suntem mai energici si mult mai rezistenti la stress. 

Mama mea se straduieste sa fie cat mai raw vegan posibil si starea ei de sanatate este mult imbunatatita, a dat jos din surplusul de kilograme avute si analizele de diabet ii sunt normale dupa 3 luni de straduinte. Plus ca arata intinerita si are un alt tonus si chef de viata. La aproape 70 de ani s-a apucat de fitness si are o fata radioasa. 

Si restul familiei a urmarit sa introduca preparate raw vegan in alimentatia lor si si-au imbunatatit considerabil aportul de cruditati din dieta, unii dorind sa persevereze pe aceasta directie. Deci, per ansamblu, eu ma declar multumita, deoarece efectul a fost mult peste nivelul asteptarilor pe care l-am avut.

O.B: Incearca sa ma convingi sa devin raw vegan. Sunt curioasa care sunt argumentele tale. :)

D.O: Toate raspunsurile mele au fost o pledoarie in acest sens."

octombrie 2011 (completari in 24 ianuarie 2012) 

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

6 comentarii:

  1. Doina e extraordinar tot ceea ce faci, eu chiar am incheiat 31 de zile de cura cu sucuri, are un efect fantastic s-a consumat mai bine de jumatate din tumora, poate chiar treisfert ptr ca a scazut mult si din inaltime, eu am melanom malign, si voi continua sa consum alimente sanatoase mai departe dar mari sperante imi pun pe curele cu sucuri care imi este usor sa le tin, stiu ca pana la urma ma voi scapa de toate problemele. Cred ca cei care mananca carne si proteine animale sunt inconstienti, tot mapamondul stie ca astea dezvolta tumori, intrebarea este de ce mananca ei si mai ales de ce dau la copii asa ceva? din iubire?
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru cela 31 de zile de sucuri si pentru efectul obtinut. Partea cea mai grea a trecut, acum iti trebuie doar constanta in ceea ce faci si gandire pozitiva. Iti doresc mult succes. Mai astept vesti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu prefer sa am o alimentatie variata. Pe langa hrana vie prefer si oua (de prepelita de exemplu), lactate fermentate (iaurt , chefir), carne de peste sau de pasare. Evit prajelile pe cat posibil. Sa luat ca exemplu eschimosii care nu au deloc parte de legume sau fructe si totusi se bucura de viata lunga.

    Iata un articol interesant care arata ca lipsa carnii in alimentatie mai ales dupa varsta de 80 de ani poate fi chiar daunatoare:
    http://www.lef.org/magazine/mag2006/jan2006_awsi_01.htm
    Se banuieste ca alimentatia pe baza de peste (omega 3, omega 6) a dus la dezvoltarea creierului si ne-a ajutat sa ajungem la stadiul actual de fiinte umane inteligente. De asemenea descoperirea focului (mancarea gatita) a contribuit decisiv la evolutia noastra prin cresterea valorii calorice a hranei si usurarea asimilarii ei (timp castigat pt a ne ocupa si de altele).
    Cel mai mare vinovat in alimentatia moderna e excesul de carbohidrati (zaharul, fructoza) si hrana procesata excesiv.
    Consumul zilnic de sucuri de fructe sau legume dulci poate fi f. daunator pt organism. Un fruct e preferabil sa se consume intreg cu tot cu fibra.
    O cura cu sucuri de legume e preferabila daca o suportati.

    RăspundețiȘtergere
  4. alextorex:Ma bucur ca ai o alimentatie variata si daca e conform cu alegerile tale inseamna ca ti-ai asumat ce mananci. Cat despre inuiti (eschimosi) te invit sa studiezi niste statistici despre speranta lor de viata si structura dietei care de altfel s-a modificat mult in ultimul secol. Pe de alta parte ei nu au parte de chimicalele din alimentele procesate, si de poluarea in general a zonelor super civilizate, iar animalele pe care le consuma se hranesc dintr-un mediu nepoluat.
    Dupa parerea mea link-ul pe care il dai aici ca exemplu nu are nici o valoare prin faptul ca nu explica in nici un caz marile “beneficii” ale consumului de carne, cat despre presupusele carente ale celor care manca vegan e simplu de contrazis, sunt dispus la analize comparative cu orice carnivor.
    Cauta pe net si o sa gasesti personalitati din multe domenii care sunt vegane de multa vreme si nu pare sa le fi scazut inteligenta, si o paranteza, exista alimente vegane mult mai bogate in omega 3 si omega 6 decat pestele pe care il amintesti. Cu focul ma dai gata, prin ce fenomen magic crezi tu ca focul creste valoarea calorica a alimentelor? Temperaturile ridicate din procesul de prajire(gatire) descompun si modifica ireversibil elementele chimice existente in alimente rezultand o serie de produsi chimici extrem de toxici pentru organism, si in plus ce sa mai asimileze cand o mare parte din nutrienti sunt distrusi in procesul de gatire cu foc.
    Da ai dreptate excesul nu e bun, dar te asigur un vegan adevarat nu de conjunctura are o alimentatie echilibrata atat cu sucuri si cu fibra ca sa nu apara inconvenientele amintite.
    Chiar pe acest blog gaseti link-uri catre materiale extrem de interesante care te pot lumina in multe aspecte legate de nutritie.
    Toate cele afirmate mai sus au in spate si experienta mea de viata, adica faptul ca am mancat si carnivor, si lacto-vegetarian, si acum raw vegan. Ii invit pe toti care emit pareri despre veganism sa incerce acest regim cateva luni ( dar nu cu jumatati de masura) si pe urma sa-si exprime opinia despre asta.

    RăspundețiȘtergere