Am descoperit sipetul cu painea (raw) perfecta. Nu era ferecat si se afla la vedere, dar uneori treci pe langa adevar fara sa il observi.
Simt aceiasi relaxare ca si dupa revelatia "lactatelor"raw. Prevad ca de acum incolo totul o sa decurga intr-un deplin firesc si nimic nu o sa mi se mai para dificil in acest domeniu.
- 500 g hrisca hidratata 8 ore
- 1 cana seminte de in macinate
- 1 cana migdale hidratate 24 de ore
- sare de Himalaya dupa gust
- 1/2 cana tarate de psyllium
Hrisca se face pasta cu ajutorul robotului, dupa care se aduga restul ingredientelor si se amesteca pana la omogenizare. Intindem compozitia ca pe o foaie, cu grosimea de 1 cm, dupa care se decupeaza painicile cu ajutorul unui pahar. Se usuca in deshidrator pe tavita plata pret de 24 de ore.
Este prima paine raw, din cele testate, care nu are iz amarui.
Suna foarte bine si arata si mai bine!
RăspundețiȘtergereAm o intrebare: semintele de hrisca, dupa ce sunt tinute la inmuiat, devin mai moi si se pot procesa cu robotul? Eu le-am facut faina si apoi le-am hidratat putin in apa.
Hrisca devine foarte moale dupa hidratare si de face pasta foarte usor.
RăspundețiȘtergereDoina, cate painici ti-au iesit din ingredientele de mai sus? Eu trebuie sa fac pentru 35 de persoane, si minim cate 2 de fiecare.
RăspundețiȘtergereEu am tot facut painici din hrisca cu nuci braziliene dar am inceput sa ma satur de ele si sa nu mai imi placa ca la inceput. Cred ca migdalele dau un alt gust. Sunt tare curioasa sa le incerc in weekend.
Draga mea Doina,
RăspundețiȘtergereCe fel de hrisca ai folosit? Din aceea maro inchis sau din aceea alba, verzuie?
Merci!
> Corina
RăspundețiȘtergereLe-am numarat pentru tine. Sunt aproximativ 80 de bucati. Diametrul paharului folosit a fost 6 cm si painica rezultata are diametrul de 5 cm.
> Ligia
Draga Ligia, stiu ca poveste cu hrisca e mai complicata.
Am auzit de hrisca prajita si de cea natur. Am tot cautat sa ma dumiresc, dincolo de culoarea despre care se tot vorbeste, care e una si care e alta. Nu am avut timp sa testez cu incoltirea, desi acela ar fi fost experimentul perfect.
Am intrebat niste cultivatori de hrisca despre diferente si mi-au spus ca hrisca prajita este aceia care nu se face moale si nu creste in volum la hidratare. Si apropos de asta, mama mea a facut si ea celebrele sarmale cu hrisca si a nimerit genul de hrisca care a ramas tare si nu si-a marit volumul.
Hrisca folosita de mine era maro roscat si-a marit volumul foarte mult, a devenit moale (dar totusi bobul a ramas ferm) si semana la gust cu ce-a gatita.
Recunosc ca inca imi mai pun intrebari daca am folosit ce trebuie sau nu, dupa cate discutii am citit pe net pe marginea acestui subiect, dar, oricum, am niste pungi cu hrisca pe a caror eticheta scrie ca are putere mare de germinare si o sa repet figura cu ea ca sa am si un termen de comparatie.
Cu drag.
Awwww... ce draguta esti! Iti multumesc tare mult pentru raspuns.
RăspundețiȘtergereTe pup!
Daca ai spus ca e cea mai buna, am hotarat sa o incerc si eu(nici mie nu imi place gustul amar) desi nu am avut hrisca si am folosit fulgi de hrisca...foarte bune, multumesc...
RăspundețiȘtergereCu drag.
RăspundețiȘtergereAs dori sa fac si eu painitele pentru ca arata grozav, dar o problema ar fi lipsa deshidratorului. Se pot face si altfel? Mersi mult.
RăspundețiȘtergereIn aceasta perioada se pot usca pe calorifer. Exista persoane care spun ca se pot usca si in cuptor, la temperatura mica, avand usa intredeschisa, dar eu nu as face asa. E dificil de stabilit temperatura in conditiile astea. Exista la noi un deshidrator destul de bun si nu foarte scump de la firma ezidri:
RăspundețiȘtergerehttp://www.ezidri.ro/uscatorfd500.php?p=1
costa aproximativ 400 lei.
Cu drag.
Eu am reusit sa incoltesc hrisca- cea verzuie la culoare. Am sa incerc reteta cu hrisca incoltita. :) Mii de multumiri pentru retetele delicioase!
RăspundețiȘtergereCu drag.
RăspundețiȘtergereA iesit grozava cu hrisca incoltita!!! Si in cateva am pus si busuioc (uscat - de... daca m-a apucat veganismul pe timp de iarna si nu ma mai pot dezlipi- ce sa-i fac????)- un deliciu!!!
RăspundețiȘtergereViata sanatoasa tuturor!!! :)
Ma bucur ca iti place. Si eu am fost extrem de incantata cand am realizat painea asta. Inca este printre primele locuri in topul preferintelor mele.
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereIn lipsa de deshidrator, se poate coace si la cuptor la foc mic?
Multumesc!
Claudia
Da, cu conditia sa ai contol asupra temperaturii din cuptor. Se recomanda coacerea la foc foarte mic, lasand usa intredeschisa la cuptor. Dar este o solutie de moment. :)
RăspundețiȘtergereBuna seara ! Se poate inlocui inul cu altceva ?Nu il pot consuma .Si cand te gandesti ca mai in toate painicile raw e prezent ...
RăspundețiȘtergerePsyllium. Daca nu suporti nici psyllium cred ca merge cu seminte de chia hidratate, nu am incercat dar intuitia imi spune ca e ok.
Ștergere