miercuri, 18 ianuarie 2012

Pasta picanta din cartofi dulci

De cand am facut primul mustar raw, inventez mereu retete pentru a ma bucura de el. Imi plac maionezele, pastele, pateurile, piureurile, tot ce este tartinabil sau merge combinat cu paine. Imi plac mancarurile picante, dulci, usor acrisoare si aromate. Ce poate sa rezulte din asta? De exemplu acesta delicioasa pasta din cartofi dulci.


  • 1 cartof dulce taiat cubulete
  • 1 avocado taiat cubulete
  • 1 lingurita mustar raw
  • 1/2 cana pulpa de nuca (rezultata de la lapte)
  • 1/2 lamaie, zeama
  • 1/2 ceapa taiata marunt
  • 1/2 legatura patrunjel taiat marunt
  • 5 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece
  • 1/2 lingurita chimen macinat
  • sare de Himalaya dupa gust
  • piper dupa gust
  • sos de soia Shoyu 

Cartoful, mustarul, avocado, si uleiul se amesteca foarte bine in robotul cu lama in S, pana devine o crema foarte fina. Se adauga condimentele, sosul de soia si se mai amesteca putin pana se omogenizeza. Pasta se pune intr-un castron, se adauga ceapa si patrunjelul si se amesteca totul cu o lingura de lemn. 
Se serveste pe paine raw.

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

9 comentarii:

  1. Suna delicios! Ar merge si un catel de usturoi?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, foarte interesantă reţetă...chiar mă gîndeam cum să mănînc cartofi dulci. Trebuie să incerc!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Lavi. Merge, dar este o alta reteta. Eu, in genearal, folosesc ori ceapa ori usturoi, dar merge si amestecat daca asa ne place. Totul tine de gust.
    @Tania. A fost buna. O sa urmeze si alte retete cu cartofi dulci. Si eu am fost in cautare de idei pentru ei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pulpa de nuca rezultata de la lapte? Poti fi mai explicita?

    RăspundețiȘtergere
  5. Acolo unde scrie lapte e un link, dai click (pe cuvantul "lapte")si te duce la retea de lapte.

    RăspundețiȘtergere
  6. Doina, delicios! Multam de reteta, tocmai ce am servit-o la pranz! Eu am folosit ceapa verde si pulpa de migdale.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu drag, Corina. Ma bucur ca ai incercat-o!

    RăspundețiȘtergere
  8. Delicioasa reteta, Doina!

    Cu ceva timp in urma am avut proasta inspiratie de a incerca sa beau suc de cartof autohton, crud. Nu a existat vreodata ceva care sa ma scarbeasca atat de rau, inca ma mai cutremur cand imi amintesc acel gust. Acestea fiind antecedentele, am fost extrem de reticenta in a prepara o reteta cu cartof crud, fie el si cartof dulce. Dupa ce in sfarsit mi-am cumparat un astfel de cartof, mi-au mai trebuit inca aproape doua luni ca sa incerc reteta. Am fost practic "obligata" de faptul ca incepusera sa ii apara ceva semne de imbatranire cartofului respectiv si imi parea rau sa mai trag de timp pentru a-l arunca in final.

    Asa ca am purces la preparare. Din comoditate am omis chimenul, fiindu-mi lene sa golesc o rasnita de piper pentru a o folosi pentru macinatul semintelor de chimen. Pentru ca momentan mananc fara ulei, nu am pus cele 5 linguri de ulei recomandate desi sunt convinsa ca acestea ar fi adaugat un plus gustului oricum minunat al preparatului. Pe de alta parte, nucile le-am folosit integral, fara a mai "stoarce" laptele din ele, asa ca ma gandesc ca pe undeva am compensat lipsa de ulei. In loc de mustar am pus de-a dreptul seminte de mustar hidratate peste noapte.
    Gust si... nu mai pot sa ma opresc din mancat. Delicios! Minutat! Superb!Multumesc pentru reteta, Doina! Pentru mine confirmarea suprema ca un preparat raw este delicios, dincolo de gustul meu sa ii zicem subiectiv de vegana, 50% raw, a venit de la sot care a mancat la randul lui desi in general nu agreaza astfel de preparate crude si avea la dispozitie un humus proaspat si bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Gillia,
      nu pot sa cred ca nu ti-am raspuns pana acum! Te rog sa ma scuzi, pur si simplu am uitat. Ti-am citit comentariul, m-am bucurat pentru el, dar probabil ca am fost ocupata si am amanat raspunsul pentru mai tarziu.
      Draguta si haioasa relatarea ta :) Ma bucur mult ca ti-a placut reteta! Sper sa ajunga raspunsul meu la tine.

      Ștergere