joi, 24 noiembrie 2011

Ciuperci Shiitake cu smantana si marar

Aceasta este o mancare de-a dreptul terapeutica. Vad in jurul meu multa lume racita si ma gandesc ca le-ar prinde foarte bine o asemenea cina, delicioasa si sanatoasa. Despre virtutiile ciupercilor Shiitake se pot spune multe, dar am sa amintesc aici numai cateva idei:



"În medicina tradiţională orientală Lentinus Edodes este considerată un aliment care activează sîngele. Ea este folosită pentru o largă arie de afecţiuni de sănătate, începând cu banala răceală şi terminând cu cazuri grave de cancer.  În medicina modernă, studii laborioase făcute în China şi Japonia au arătat că Lentinus edodes au un conţinut ridicat de polizaharide , aminoacizi esenţiali, minerale şi vitamine. În ciupercile uscate aminoacizii se găsesc în proporţie de 14%, iar din aceştia mai mult de 40% sunt aminoacizi esenţiali ( Arginina, Lizina, Histidina, etc ).  Polizaharidele conţinute de Shiitake au un rol deosebit în tratamentul afecţiunilor maligne. Au o puternică activitate antitumorală, antivirală, stimulează sistemul imunitar prin activarea limfocitelor T, au funcţie hepatoprotectoare ( mai ales în combinaţie cu extracte obţinute din Ganoderma Lucidum şi Trametes Versicolor). Un alt compus izolat din Lentinus Edodes este eritodenina cu rol în scăderea nivelului de colesterol şi a lipidelor din sînge, contribuind în general la tratarea afecţiunilor cardiovasculare.  Dintre mineralele conţinute de Lentinus Edodes cele mai importante cantitativ sunt : potasiu, calciu, magneziu,mangan, zinc, nichel, fier, fosfor, care se găsesc mai ales în piciorul ciupercii. Sunt bogate în vitaminele B1, B2 şi C, precum şi în ergosterol, o provitamină care expusă radiaţiilor solare sau U.V. se converteşte în vitamina D, sporind de 2,5 ori în numai 3 ore de expunere. Se ştie că lipsa vitaminei D2 din organismul uman este răspunzătore de apariţia cancerului de colon..." Pentru restul articolului click aici.

Combinate cu restul ingredientelor din reteta, fiecare dintre ele putand fi considerat un adevarat "aliment medicament", putem spune ca avem o  portie buna de sanatate in farfuria de la cina noastra.
  • 300 g ciuperci Shiitake uscate
  • 200 ml smantana de caju
  • 1 lingurita mustar vegan
  • 1 ceapa rosie taiata foarte marunt
  • 1 legatura marar taiat marunt
  • sare de Himalaya dupa gust
Ciupercile se marineaza timp de 8 ore. Se scurg apoi bine de marinata, se taie in fasii subtiri si se aseaza intr-un castron. Separat se pune in blender smantana cu mustarul si sarea si se amesteca pana la omogenizare, dupa care se toarna peste ciuperci si la final se adauga mararul si ceapa rosie. Se amesteca cu finete.

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

10 comentarii:

  1. Ce incantata sunt ca ai postat reteta asta, Tocmai ce am cumparat ciuperci shiitake si acum stiu cum sa le gatesc. O intrebare, pot sa prepar reteta ta si cu ciupercile crude, sau trebuie neaparat sa fie uscate? Din ce alteceva mai pot face smantana, intrucat caju nu imi place si as vrea sa il inlocuiesc cu ceva mai putin gretos.
    Mersi mult!
    madalina

    RăspundețiȘtergere
  2. Madalina, sunt bucuroasa de incantarea ta...Poti sa prepari si cu ciuperci Shiitake crude sau Champignon crude. In rest nu ma bag deoarece e un subiect controversat.
    Eu cred ca poti sa faci smantana din orice tip de nuca/seminte. E important sa ai niste probiotice de calitate. Astept sa imi spui cum ti-au iesit.
    Cu drag, Doina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte buna ideea, ceva de genul asta mancat si eu acum ceva zile.Doar ca nu am mai pus si caju, merge si asa fara smantana, cu mustarul frecat bine intr-o spuma impreuna cu usturoi :). Cu drag, Elena

    RăspundețiȘtergere
  4. Este o reteta super delicioasa!! Nu am avut timp sa prepar smantana de caju din pacate si atunci am facut un sos dintr-un lime, juma de cana de caju macinat, patrunjel mult un strop de ulei de masline si sare. Multumesc pentru retete, de abia astept s afac reteta de ciocolata alba :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur ca ti-a placut. Suuces cu ciocolata ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt foarte incintata de descoperirea acestui blog pe care il studiez de citeva ore si tot iau notite. Nu se poate mai incepatoare decit mine, de aceea am nevoie de niste clarificari, daca se poate. Ce sunt acelea probiotice de calitate? Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vreau sa mentionez ca am incercat sa postez cu alt profil, dar nu a mers decit cel Anonim! Scuze pentru impolitete, nu a fost intentionata!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Nici o problema, nici nu m-am gandit ca este ceva complicat sa comentezi aici cu numele tau...Probabil trebuie facut un cont. Oricum e suficient sa te semnezi si asa o sa imi fie mai usor sa iti raspund.
    Probioticele folosite de mine sunt Jarro-Dophilus + FOS
    http://www.naturashop.ro/jarrodophilus-fos-p-968.html
    Gasesti aici toate informatiile despre probiotice de calitate.
    O zi minunata.

    RăspundețiȘtergere
  9. Unde pot gasi ciuperci shiitake uscate sau crude?

    RăspundețiȘtergere