duminică, 20 noiembrie 2011

Ciocolata cu migdale

Dupa cum am spus deja, pentru Potluck-ul din noiembrie am vrut sa experimentez lucruri noi. Asa ca am pornit aventura numita "Ciocolata raw". Daca as fi stiut ca este asa de buna nu asteptam atata vreme.
Cam doua zile m-am documentat serios despre "ce este si ce vrea ea" ca sa iasa perfecta. Insa abia cu cateva ore inainte de intalnire am inteles cu adevarat in ce m-am bagat. Dar pentru ca am avut surse de inspiratie foarte bune si am reusit sa invat din experienta si esecurile altora,  totul a decurs perfect. Partea care m-a frisonat putin a fost cea in care mai multe persoane au spus ca au ratat de nenumarate ori pana au ajuns sa spuna Evrika! Ei, eu nu aveam timp decat pentru o singura incercare. Asa ca am bagat foarte bine teoria la cap, am fost foarte focalizata si atenta la ceea ce fac si, intr-o cursa contra cronometru,am reusit sa ii dau de cap. Sursele principale de  inspiratie au fost Irina Voichita si Ina Todoran, dar recunosc ca am cautat in multe locuri si am gasit multe idei. Sfaturile Inei au fost foarte pretioase si daca sunteti interesati le gasiti aici.
Prima ciocolata realizata a fost mai simpla, in sensul ca lucrurile s-au putut face intr-un  ritm relaxat, factorul timp nefiind esential. Despre cealata, adevarata piesa de rezistenta, intr-o postare viitoare.
 
  • 300 g faina de migdale
  • 250 g ulei de palmier organic
  • 200 g miere de salcam
  • 2 batoane vanilie macinate
  • 10 linguri de cacao naturala
  • 2 linguri macca
  • 1 varf de cutit sare de Himalaya
  • alune de padure, goji berries, fulgi de migdale, etc. pentru ornare.
Uleiul de palmier  se incalzeste la 40 de grade in deshidrator. Restul ingredientelor trebuie sa fie la temperatura camerei. Se amesteca toate cu ajutorul robotului cu lama in S pana la completa omogenizare. Se asteapta pana se intareste putin compozitia si cat este inca fluida se toarna in forme de silicon care in prealabil au fost usor unse cu ulei de migdale. Se dau la rece, sau daca ne grabim se pot pune in congelator cateva minute.
Se orneaza cu alune de padure, goji berries, fulgi de migdale, etc. 
A iesit delicioasa si a fost o reusita chiar daca consistenta este putin mai moale decat al ciocolatei care se face cu unt de cacao.

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

6 comentarii:

  1. Am facut si eu aceasta ciocolata, dar cu unt de cacao...a iesit buna, imi place, doar ca la inceput se simte gustul acela de unt de cacao, o aroma pe care ciocolata nu il are in general...am gresit cu ceva, sau asa e ciocolata cu unt de cacao?(intreb ptr ca am vazut si celelalte retete de ciocolata facute cu unt de cacao)Copiii nu au acceptat-o de prima data din cauza acelei arome...Daca ai putea sa ma lammuresti, ce bine ar fi...Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate gustul era influentat si de migdale. Nu stiu ce sa zic... Ciocolata din comert are foarte multe ingrediente si nu toate sanatoase. Produsul final e "toxic" dar atragator pentru papilele gustative ale oamenilor care au deja gusturile pervetite. A trece la o alimentatie naturala si a manca cu placere asa, presupune si educarea gustului, si asta vine prin "practica". Dupa o vreme se inverseaza lucrurile, nu te mai atrage mancarea de pe rafturile magazinelor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc, sa stii ca tot ce am facut dupa retetele tale au iesit foarte bune, spre deosebire de altele....esti talentata!

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga mea, multumesc pentru feedback. Ma bucur ca avem gusturi comune.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cat de importante sunt ingredientele lucuma si macca pentru reusita retetelor de ciocolata? Inca nu am gasit aceste ingrediente si as vrea sa fac ciocolata raw fara ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu imi cumpar aceste produse de la BeOrganic http://www.beorganic.ro/categories/Superalimente/
      Se poate si fara ele, simplu, doar cu cacao, unt de cacao si un indulcitor. Aceste pulberi dau o aroma si un gust specific, dar se poate pune orice doresti pentru aroma: vanilie, coaja de portocala, ghimbir, scortisoara, alune etc. Da-ti drumul la creativitate si foloseste ce ai in camara :) Mie imi place mult gustul dat de maca, mesquite, vanilie si lucuma, acesta este motivul pentru care apar des in retetele mele de ciocolata.

      Ștergere