vineri, 6 ianuarie 2012

Piure de hrisca cu legume uscate si mirodenii

Dupa festinurile de sarbatori, cu multe reguli incalcate si surplus de bucate ingerate, a urmat o perioada de redresare, in care sucurile si salatele de legume sau fructe si-au facut treaba minunat, iar acum am reinceput sa avem din nou chef de lucruri mai substantiale, semn ca am reintrat in normal.
Se spune ca nu are sens sa te uiti inapoi si sa ai regrete, trebuie doar sa privesti clipa prezenta cu bucurie si sa o traiesti  plenar. Asa ca nu o sa fac nici o consideratie despre obiceiurile si traditiile omenesti si nici despre modul in care se socializeaza cand e prilej de sarbatoare. Am sa spun insa, in treacat, ca se pune prea mult accent pe mancare si prea putin pe miscare, natura, arta, joc, s.a.m.d. Dar asta este realitatea in care am ajuns sa vietuim si mai trebuie  schimbate inca multe paradigme daca vrem sa fim in armonie cu noi si mediul in care traim.
Revenind la subiectele noastre, astazi am facut prima mancare mai consistenta. Inspirata de unele retete, printre care Hrisca batuta publicata de curand pe blogul Retete cu gust, am reformulat si reinventat unele aspecte si am realizat, intr-un final, aceast delicios piure din hrisca.


  • 300 g hrisca hidratata 8 de ore in apa de izvor
  • 1 pahar apa de izvor
  • 2 linguri sos de soia (Shoyu)
  • 3 linguri rosii uscate, conservate in ulei de masline
  • 2 linguri ardei capia uscati, macinati fin
  • 3 catei de usturoi pisati, sau 1/2 lingura pulbere usturoi deshidratat
  • 1 lingura de patrunjel verde tocat marunt, sau 1/2 lingura patrunjel uscat maruntit
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece sau ulei extra virgin de masline
  • piper negru macinat, dupa gust
  • piper rosu boabe pentru ornare
Se amesteca hrisca cu apa, in robotul cu lama in S,  pana obtinem o pasta omogena. Adaugam restul ingredientelor si amestecam totul foarte bine. Ornam si savuram. 

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

8 comentarii:

  1. Doina, felicitari! Ce fel de hrisca ai folosit? Stiu ca sint doua feluri, maro si verde, dar nu mai stiu care e cea mai buna. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc,
    (off, ce mi-ar place sa stiu numele tuturor anonimilor care imi scriu :))
    Am folosit hrisca cruda. Nu este verde, cum se tot da ca si referinta, este maro-roscat pastelat. Ca si marime este ca cea "verde" si probabil ca sunt soiuri diferite. Ce-a prajita este cu bobul mai mare, are o culoare roscat-maronie intens si se comporta diferit la hidratare. Se mareste foarte mult si devine foarte moale, lipsita de fermitate/elasticitate.
    Sursa de la care am luat-o este sigura, sunt niste persoane care si-o cultiva singuri. Se poate germina cu succes. Am incercat sa germinez si varianta verzuie, dar a fost un esec, doar cateva boabe au trecut proba. (Poate era dintr-un lot cu probleme, sau expirat)
    Exista foarte multa hrisca prajita pe piata si aproape nimeni nu precizeaza asta. Asa ca e de "sapat" pana gasesti o sursa de hrisca cruda viabila.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am incercat-o azi si a iesit foarte buna.(am facut eu niste mici modificari pt ca nu am avut rosii uscate in ulei ci cu sare si nici pudra de ardei dar am pus boia dulce,facuta de bunica).Dar vreo idee cu linte?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Veronica. Ma bucur ca ti-a placut. Se poate improviza cu succes daca intelegi ideea de baza.
    Poti sa folosesti si linte germinata. Lintea, fasolea azuki si fasolea mung se pot manca germinate. Soia, fasolea si mazarea, chiar daca au fost germinate, sunt toxice si trebuie fierte putin.
    Insa nu stiu cat de buna o sa iasa la gust. Trebuie incercat.
    Hrisca are un gust special si se preteaza la multe feluri de mancare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua Doina,
    Mi-am cumparat de ceva timp mei si hrisca si din pacate nu prea stiu cum sa le folosesc. Eu si copii suntem vegetarieni, dar as vrea sa introduc tot mai mult hrana vie in alimentatia noastra. Din mei am facut lapte vegetal si un fel de gris combinat cu fructe.
    Pentru reteta asta cu hrisca daca nu am rosile si ardeii deshidratati, se pot folosi si cei proaspeti?
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, se poate, dar atunci adaugi mai putina apa. Gustul nu o sa fie exact identic, dar eu zic ca o sa iasa buna si asa.

    RăspundețiȘtergere