sâmbătă, 21 aprilie 2012

Suc verde cu vlastari de floarea soarelui

Auster, auster, dar nu vreau sa va las chiar de tot fara vesti despre mine. Asa ca mi-am propus sa mai scriu din retetele facute in ultima vreme. Nu sunt spectaculoase, ca torturile sau mancarurile complexe de pana acum, dar sunt idei foarte bune pentru cine doreste sa treaca la un alt nivel de experimentare.

Pentru cei care au trecut printr-o perioada de purificare a corpului, cred ca este cunoscuta senzatia ca nu mai vrei sa faci compromisuri la mancare si o vreme te straduiesti sa pastrezi ceea ce ai obtinut. Ca nu reusesti la nesfarsit si cedezi tentatiilor si presiunii din anturaj, asa este o alta poveste, dar de aceea exista curele de "detoxifiere", ca sa poti sa resetezi totul si sa o iei de la capat. 
Fiecare are propriile pareri si criterii despre ce inseamna o alimentatie sanatoasa si stie pana unde vrea sa mearga pe acest drum, important este sa faci totul in limitele confortului si sa lasi ca lucrurile sa vina de la sine. 
In cazul meu, in acest moment, nici daca vreau nu pot sa mananc lucruri complicate.  Organismul meu le refuza din stadiul de idee. Este indicat sa ne ascultam corpul, deoarece el stie cel mai bine de ce are nevoie si ne trimite semnale foarte usor de recunoscut, trebuie doar sa fim atenti la asta.  
Mai multa lume a fost curioasa ce mananc, poate si datorita faptului ca am postat mai putine retete in ultima vreme, asa ca m-am gandit sa le satisfac curiozitatea cu acest prilej.
Ma simt foarte bine cand beau sucuri de legume, fructe sau sucuri verzi, lucru pe care il fac zilnic. Imi plac, in cantitati mici, nucile si migdalele hidratate. Ma rasfat cu vlastarii de floarea soarelui, miere si uneori laptisor de matca si pastura. Mananc cu mare placere hrisca hidratata, si ador fructele. Din cand in cand mananc si salate de legume, dar nu atat de des pe cat as vrea. Nu ma atrage nimc prelucrat, nici macar laptele din seminte/nuci.
Ii mai pregatesc din cand in cand lui Adrian, care se pastreaza pe o linie de mijloc, din retetele deja facute (sau variatiuni pe tema lor), dar inventii memorabile nu am mai facut, deoarece imi trebuie o alta stare de spirit pentru asta.
Astazi, avand vlastari de floarea soarelui in exces, am schimbat formula sucului verde pe care il  beau zilnic (frunze de ridiche, frunze de spanac, macris, patrunjel verde, marar, frunze de gulie, combinat cu suc de portocale) si l-am facut doar din suc de portocale in amestec cu vlastari de floarea soarelui. A fost atat de bun incat ma gandesc sa fac in asa fel incat sa am mereu un excedent din ei. Sunt foarte sanatosi si printre cei mai gustosi vlastari.

"Considerate hrana completa (Institul de Sanatate Hippocrate din Florida) -Sursa bogata de fosfor si calciu, excelent pentru oase si dinti -fier pentru sanatatea celulelor rosii -cupru, un ajutor de nadejde pentru utilizarea fierului in mod normal -potasium, predominant in tesutul creierului si necesar pentru functionarea normala a sistemului nervos -magneziu pentru sanatatea creierului si a plamanilor -30% proteine -contin 92 USP unitati de vitamina D, rar gasita in legume -proteine complexe, cel mai mare procentaj dintre toate semintel" sursa 

"Efectele sale de infrumusetare corporala au fost cunoscute inca din antichitate. Efectul principal al germenilor, mentinerea sanatatii epidermei, se datoreaza continutului ridicat in uleiuri, vitamine si saruri minerale cu actiune protectoare. Datorita compusilor cu un continut ridicat in fosfati prezinta efecte de curatare, infrumusetare si hranire a pielii, avand rol in combaterea acneei, fiind in acelasi timp o importanta sursa de vitamina E si B12, respectiv niacina (vitamina pielii). Sunt bogati in compusi minerali: P, Ca, Fe, Zn, I, Mg." sursa

Pentru prima data am crescut vlastarii in pamant, ceea ce va recomand si voua, si am fost extrem de incantata cat de frumosi si vigurosi au iesit. A fost la fel ca si cu iarba de grau, nu se compara cu vlastarii crescuti doar cu apa. Intr-o tava pentru germinat e suficient sa punem un strat de 2 cm de paman dedesubtul semintelor si un start de 1 cm deasupra lor si  urmarim apoi sa pastram pamanul umed. (Semintele se hidrateaza  24 de ore inainte de mutarea lor in pamant). Se pot consuma pana cand ating inaltimea de 10-15 cm.
  • 1 litru suc de portocale
  • 1/2 litru suc din vlastari de floarea soarelui
  • facultativ putem adauga suc si din alte frunze verzi 

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

8 comentarii:

  1. Pentru a obtine sucul din frunze aveti un storcator special? Sau cum il faceti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Folosesc:
      Oscar Vital Max 900, un storcător cu un ax canelat.
      Acesta dispune de un sistem de zdrobire în trei trepte.
      Datorită unor mişcări lente de tocare şi presare, simultane, storcătorul realizează o presare la rece cu o viteză mică de rotaţie, ceea ce duce la menţinerea substanţelor nutritive vitale.

      http://www.quark.com.ro/Oscar-Vital-Max-900

      Ștergere
    2. Ciao Doina :)
      Iti ramane multa spuma verde cand faci sucul de frunze? strecori sucul?
      Iar merele?

      Cu Huromu-ul meu sucul de mere iese mai degraba un nectar. Il strecor dar ...piureul rezultat e la fel de bun.
      Imi iesea altfel cu centrifuga, suc limpede. Dar asta numai la mere si la frunze.
      Oscarul tau pare sa aiba aceeasi sita.

      Numai bine si spor la scris :)

      Solana

      Ștergere
    3. Buna Solana,
      nu imi ramane spuma aproape deloc. Sunt foarte multumita de storcatorul pe care il folosesc. Si merele sunt stoarse satisfacator.
      Saptamanile trecute am facut cercetari ca sa ma lamuresc care este storcatorul este mai bun pe piata in acest moment. Mama mea vroia sa isi cumpere unul si era dispusa sa cheltuiasa oricat. Dupa ce am citit toate parerile gasite pe net i-am recomandat si ei tot Oscar. Singurul care era mai tentant era Angel, dar si la ala am gasit ceva ce nu mergea OK plus ca pretul era multttt mai mare.
      Multumesc, la chestia cu sporul trebuie sa mai lucrez :))

      Ștergere
  2. Va multumesc foarte mult, urmaresc si apreciez mereu tot ceea ce citesc aici.
    Toate cele bune,
    Dana Graure

    RăspundețiȘtergere
  3. Tradare tradare, da sa stim si noi! :)
    Ne e dor de tine, doamna draga! Mai vrem povesti frumoase si retete si marturii....:)
    Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei uite ca in miez de noapte tot mi-am facut timp sa iti raspund, Irina.
      Multumesc de dor si doruri. Multumesc de dorinte spuse frumos si imbratisari calde. Nu promit nimic, dar chiar astazi mi-am pus intentii in aceasta directie. Asa ca sa vedem cum se materializeza. :) Te imbratisez si eu.

      Ștergere