marți, 10 aprilie 2012

Tort cu crema de vanilie si capsuni

Desi nu prea combin fructe cu nuci si uleiuri, am zis ca pentru acest Potluck, ca sa ii rasfat pe participanti, am sa fac o exceptie. Stiu ca in aceasta privinta putin sunt atat de scrupulosi ca si mine si mi-am zis ca macar pentru aceste ocazii sa experimentez si eu cum este sa te joci cu arome, culori si gusturi exotice.
Acest tort a iesit un deliciu, lucru confirmat si toti cei care au apucat sa il guste. M-am grabit sa postez reteta pentru ca am primit prea multe cereri ca sa las sa mai astepte.



Blat
  • 500 g nuci hidratate 8 ore in apa de izvor din care se face lapte, folosim pulpa rezultata
  • 300 g migdale hidratate 8 ore in apa de izvor, din care se face lapte, folosim pulpa rezultata
  • 500 g stafide aurii Jumbo
  • 2 pastaie vanilie, partea interioara
  • 2 portocale, coaja rasa 
  • 5 linguri ulei de palmier raw (incalzit la 40 de grade)
Se faramiteaza stafidele cu putina apa in robotul cu lama in S. Se adauga pulpa de nuca, pulpa de migdale, vanilia, uleiul de palmier si se amesteca impreuna pana obtinem o compozitie omogena. Adaugam apa daca mai este nevoie.
Se aranjeaza compozitia intr-un cerc culinar si se lasa la congelator pana preparam urmatorul start.

Crema de vanilie
  • 500 g caju facut faina
  • 2 pastai vanilie, partea interioara
  • 10 linguri nectar de agave
  • 4 linguri zeama de lamaie
  • 7 linguri ulei de cocos presat la rece (incalzit la 40 de grade)
  • apa de izvor cat este necesar
Se amesteca totul in robotul cu lama in S pana devine cremos. Se adauga peste blat si se da la rece cateva minute.

Strat de capsuni 

Se taie capsunii feliute circulare de 2 mm si se aseaza in cercuri concentrice, fara sa lasam spatii libere, formand un strat peste crema de vanilie

Crema de capsuni 
  • 400 g capsuni
  • 300 g faina de caju
  • 10 linguri sirop de agave
  • 8 linguri ulei de cocos (incalzit la 40 de grade)
Se amesteca totul in robotul cu lama in S si se adauga peste stratul de capsuni.   Daca dorim o compozitie mai ferma adaugam mai mult caju si ulei de cocos. Eu am preferat o consistenta mai moale si mai aromata. 
Scos direct din frigider este tare si pufos. Dupa doua ore de stat in caldura a fost bun si cremos. Ambele variante sunt delicioase.

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

16 comentarii:

  1. O alta reteta speciala, ca toate retetele tale, de altfel! Arata minunat tortuletul, banuiesc ca gustul e si mai si...Urmeaza sa-l fac si eu cat de curand.
    As avea o intrebare: am vazut ca in toate retetele tale mentionezi ca pui semintele/nucile etc. la inmuiat in apa de izvor. Ce fel de apa este? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este apa luata dintr-o padure din zona Clujului.
      Multumesc si eu, Delia.

      Ștergere
  2. ce diametru a avut tavita ta,ca pare ca ti'a iesit maricel,dupa cantitatile date in reteta! :) foarte "pofticios" arata! :x

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumim de reteta d-na Doina,sunteti o dulce, deabia astept sa-l prepar si eu,mi-am pus in gand sa-l prepar acum de paste (sper sa-mi iasa)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, nultumesc Maricica. Spor si pofta buna. Trebuie sa iasa.

      Ștergere
  4. Cum obtinem faina de caju ?Nu inmuiem cajul inainte ?Doar il dam la robot asa uscat ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu il macin, uscat, prin masina de macinat. Storcatorul meu de fructe cu ax melcat are si optiunea de macinare. http://www.quark.com.ro/Oscar-Vital-Max-900

      Ștergere
  5. Aveti o dictie superba,un accent deosebit,vocea dvs. emana eleganta:),delicatete!
    Ar trebui sa va invite mai des la emisiuni(si nu o zic din complezenta),sunteti o prezenta placuta atat video cat si audio.:)
    V-am remarcat stilul nobil chiar si din scrierile de pe blog,iar glasul si zambetul confirma indubitabil.
    ps:ascult des teatru radiofonic si cochetez cu actoria ,asa ca observatiile mele sunt 100% reale...

    Sarbatori luminate si Iluminate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru acest feedback, Flowerbomb, inseamna mult pentru mine. Iti doresc si eu Sarbatori pline de fericire si Lumina!.

      Ștergere
  6. D-na Doina tortul a fost foarte bun, aromat, deliciosssssssss!:) Multumim pentru rasfat si felicitari pentru acest tort! Noi am fost pentru prima data la acest Potluck, dar mai dorim sa participam si cu alte ocazii,pana atunci noi experimentam in bucatria noastra tot felul de bunatati raw si sunt grozave!
    Rodica, Augustin si micuta Olga va doreste o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Rodica. Va doresc sarbatori minunate si experimente raw vegan cat mai reusite.

      Ștergere
  7. Foarte frumos arata tortul si ma incanta crema de capsuni. Abia astept sa il pregatesc pentru copii. O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Tortul arata "delicios".
    Crema de vanilie ma "supara" putin pentru ca are ingrediente cam...pretentioase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La prima vedere pare pretentioasa, am vazut altele mai sofisticate, dar efectul final merita toti "banii" :))

      Ștergere