joi, 5 aprilie 2012

Cateva idei pentru o detoxifiere de primavara reusita I

Am convingerea ca Universul ne vorbeste clipa de clipa, trebuie doar sa fim atenti sa nu trecem pe langa cuvintele ce ne sunt adresate.
De cateva saptamani vreau sa scriu ceva despre detoxifiere, chiar am conceput un articol despre asta, dar am considerat abordarea prea esoterica si am renuntat la el. De atunci ma tot invart in jurul condeiului si, datorita unui program incarcat, am lasat totul sa astepte. Astazi am simtit ca a venit momentul potrivit sa duc la bun sfarsit aceasta idee. Deschizand calculatorul, prima propozitie care mi-a cazut sub privire a fost: "Când nu vreau să scriu, îmi sufulc mânecile şi mă pun să scriu. Oare de data aceasta ce va mai curge?" Ii multumesc autoarei acestor randuri si intregului Univers pentru felul ghidus in care imi tot trage cu ochiul.
Cred ca unul dintre motivele care a facut ca acest articol sa treneze, este vastitatea subiectului si multitudinea de lucruri pe care as vrea sa le spun. Si cum eu am un stil oarecum "minimalist"...nu am incotro, trebuie sa "imi sufulc manecile" si sa ii dau drumul, indiferent de cate cuvinte or sa trebuiasca sa "curga".


Vreau sa incep cu un citat din "Lumina spirit viu" de OMRAAM MIKHAËL AIVANHOV:

"Acum câtiva zeci de ani, când înca se mai utilizau lampi cu petrol, în fiecare seara trebuia sa se curete sticla lampii. Arderea producea deseuri, petrolul prin ardere degaja un fel de funingine care se depunea pe sticla, si chiar daca flacara era aprinsa, lampa nu mai lumina, trebuia curatata.
Acelasi  fenomen se petrece si  în noi, fiindca viata este o ardere, da,  gândurile, sentimentele, actele noastre, toate manifestarile noastre sunt rezultatul unei arderi. Pentru a produce flacara, acesta energie care ne da viata, trebuie sa existe undeva materiale pregatite pentru ardere. Dar aceasta combustie se însoteste inevitabil de deseuri care trebuiesc eliminate,  fiindca  asa  cum  sticla  lampii  nestearsa de  funingine nu  mai  da  lumina sau cum soba cu lemne sau carbuni necuratata de carbuni nu mai da caldura, tot asa omul care nu se purifica  se afunda în întuneric,  frig  si sfârseste prin  a-si  pierde viata.
Din nefericire oamenii nu s-au gândit niciodata la aceste corespondente, si-si imagineaza ca pot trai foarte bine fara sa se preocupe de eliminarea impuritatilor. Ei stiu ca trebuie sa se spele în fiecare zi fiindca altfel porii pielii lor se vor închide si aceasta va dauna sanatatii. Dar interior nu se spala, de aceea porii pielii lor spirituale sunt astupati, nici o lumina nu ajunge la ei si ramân scufundati în întuneric, acuzând Cerul ca i-a abandonat si ca ramâne surd. Ei bine, Cerul nu ne-a abandonat si nu este nici surd!  Obstacolele vin de la noi, fiindca noi ne-am format în jur o crusta atât de groasa, am întarit-o si consolidat-o, încât nici Cerul n-o poate traversa...."


Dupa cum am mai spus si in alte ocazii, exista o interdependenta intre corpurile noastre si tot ceea ce facem in corpul fizic se reflecta in corpurile: emotional, mental, spiritual, si viceversa. Asa ca imi este greu sa vorbesc numai despre aspectele fizice si, ori de cate ori prind ocazia, le ating in treacat si pe celelalte. Fiindca vorbesc din experienta proprie, folosesc exemple concrete cu intentia de a impusiona, aratand prin aceasta ca "se poate!" si nu din motive de lauda. Ma inspira mult ceea ce a spus Mahatma Gandhi: "fi tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume" si aceasta este calea mea de a actiona.
Nu este suficient sa mancam combinand corect alimentele, sa mancam raw vegan si nici macar sa mancam "bio". Traim intr-un mediu extrem de poluat, rupti de natura si putini sunt aceia care mananca 100% corect. Inca nici nu stim exact ce inseamna asta. Banuim, intuim, discutam pe aceasta tema...dar parerea mea este ca si cei care urmeaza o dieta raw vegana realizeaza doar partial acest lucru si de multe ori complica lucrurile. Oricum ei sunt cei mai aproape de adevar si probabil ca si cei mai sanatosi, vigurosi si plini de viata. 
Dat fiind aceasta situatie, solutia care ne ramane este purificarea periodica. Un program de detoxifiere este foarte indicat la schimbarea anotimpurilor, cu precadere la echinoctii, dar mai ales la trecerea dinspre iarna spre primavara.
Aceia care mananca "normal", pot considera aceste ganduri o extravaganta. "Adica nu mancati carne, lactate, oua, totul este nepreparat termic, fara E-uri etc. si inca mai vorbiti despre detoxifiere?" Da, inca vorbim despre asta. Imi amintesc de o alta  pilda foarte frumoasa, dar din lipsa de spatiu am sa va spun acum numai  morala: "...zilnic trebuie sa ne curatam deoarece chiar si numai trecerea timpului impurifica".
Pentru unii raw vegani abordarea mea pot sa para mai stricta, dar trebuie sa intelegem ca ne aflam in etape diferite de invatare a hranirii corecte. Fiecare trebuie sa tinda sa faca mai mult din pozitia pe care se afla in acest moment. Nu are rost sa sarim etape si nici sa ne stresam cu prea multi pasi facuti dintr-o data. Unii pot sa se miste repede, altii nu, unii sunt presati de boli grele, altii simt ca au o intreaga viata in fata, nu suntem la concurs, important este sa facem lucrurile in parametrii bucuriei si a necesitatilor interioare.


Intelegand de timpuriu importanta purificarii interioare, am realizat multi ani la rand tehnica yoghina Shank Prakshalana (exemplificare video). Pentru a puncta de ce este necesar sa avem un intestin sanatos, am sa dau aici un mic citat, iar restul articolului, care prezinta si tehnica, il gasiti aici.
Metoda ideala de curatare este cea descrisa in acest material. Este cea mai naturala si neinvaziva. Apa sarata absobita pe gura ajunge in stomac unde, condusa de miscari simple, parcurge tot intestinul, pana la iesire. Exercitiul se continua pana ce apa iese tot atat de curata si limpede ca si la intrare. El nu prezinta nici un fel de dificultati majore, nu implica nici un pericol si de aceea este recomandat oricui, cu conditia ca tehnica sa fie corect executata.


"In conceptia medicinei traditionale, una dintre cheile sanatatii se gaseste in intestin. Organismul fizic se intoxica in mod sistematic si fara intrerupere pe intreaga durata a vietii. Una dintre cauzele principale ale imbatranirii premature si ale senilitatii este acumularea de toxine in organism prin autointoxicare. Orice celula in viata produce toxine. Exista insa o sursa de autointoxicare extrem de periculoasa, fiind alcatuita din otravurile care se filtreaza prin peretele intestinal pentru a imbacsi intregul organism. Chiar si aceia care nu sunt constipati, sau cel putin cred ca nu sunt, au totusi o sursa permanenta de intoxicare in intestinul gros. Evacuarea, chiar cotidiana a intestinului, nu exclude faptul ca mucoasa poate fi acoperita cu o coaja de sedimente, ele incrustandu-se acolo putin cate putin si nefiind NICIODATA eliminate. Aici ele provoaca fermentatii putrede ale caror toxine se imprastie in intregul organism. Iritatia permanenta a mucoasei intestinale se afla la originea a numeroase forme de cancer. Cazurile de cancer ale intestinului bat toate recordurile in comparatie cu ale altor organe ale corpului.(...). Bolile direct imputabile autointoxicatiei sunt: ciroza, reumatismul, dizenteria, artrita, nevrite, psihoze, maladii ale inimii, boli ale pielii, miros in gura, litiaze,insomnii, sciatica, anemie. Acestea se datoreaza recircularii toxinelor".

Pentru mine contactul cu aceasta metoda a fost foarte fericit. Impreuna cu Regimul Oshawa numarul 7, realizat timp de 8 luni, episod despre care am vorbit aici, mi-a exemplificat magistral ca omul are ferecat in el comori bine ascunse  de ignoranta in care traieste. In acea perioada, in pauza dintre 2 serii de cate 10 zile de regim tinut cu cereale yang, am realizat si cate o Shank Prakshalana. Si exact ca si in exemplul dat de OMRAAM MIKHAËL AIVANHOV, am simtit cum se curata sticla "opaitului" si Lumina poate sa circule liber in ambele directii. 
Concret, pentru ca stiu ca generalitatile nu se pun la socoteala, am sa va enumar cateva dintre efectele obtinute, utile pentru tema in discutie: pe langa sanatate perfecta, o stare sufleteasca si mentala armonioasa, am experimentat amplificarea capacitatilor telepatice - stiam in proportie cam de 80% ce gandeste si ce o sa spuna persoana din fata mea, activarea capacitatilor empatice - stiam de ce boli sau dezechilibre sufera cei din jurul meu, inclusiv aritmiile unei persoane le-am simtit la modul direct in inima mea, aveam somn constient (lucru urmarit de multe persoane care merg pe o cale spirituala) si multe altele. 
Aceste capacitati sunt innascute omului si toata lumea are acces la ele, cu conditia sa nu ne mai  comportam ca si cand am fi un "cos de gunoi". Chiar daca, datorita societatii in care am crescut, am fost legati la ochi un anumit numar de ani, macar acum, in aceasta perioada de mari revelatii si  reevaluari, sa nu ne mai complacem in placeri si obisnuinte nesanatoase. Avem in noi un potential imens si e trist ca ne mentinem la acest nivel de ignoranta, lasandu-ne manipulati de interese meschine,  avand o falsa senzatie de libertate. Adevarata libertate se cucereste.


Pentru aceia pentru care aceasta tehnica pare dificila, exista metode mai usoare: clisma (numita Basti in medicina ayurvedica) si hidroterapia colonului. Daca pentru hidroterapie trebuie sa apelam la un ajutor specializat, pentru clisma nu avem nevoie de prea multe utilari si  ingrediente. Cateva informatii despre cum se realizeaza si ce substante sunt potrivite pentru ea gasiti aici.
Eu, dintre toate ingredientele care se pot folosii pentru aceasta procedura, sunt incantata de cea recomandata in Terapia Gerson, si anume cafeaua. Iarna trecuta, inainte de a incepe sa mananc raw vegan, (la fel ca si in aceasta perioada) am realizat-o timp de trei luni, de cate 2-3 ori pe saptamana. Acest lucru a pregatit terenul minunat si, combinat cu vlastarii si germenii de legume consumati dupa aceea, a avut un efect radiant. Despre aceasta tehnica si modul in care se realizeaza gasiti un articol foarte bun  in  Formula As  "Interviu cu dr. Carmen Simona Ghiman".
De ce imi place aceasta procedura? In primul rand pentru efectele vizibile si imediate. In clinica Gerson bolnavii de cancer isi administreaza aceasta clisma din 4 in 4 ore si scapa complet de orice durere, ba mai mult, devin mult mai tonici, le revine apetitul si cheful de viata. Are un efect extrem de puternic de detoxifiere la nivelul ficatului si a vezicii biliare (cofeina produce o stimulare rapida a secretiei biliare, deschide canalele biliare si duce la eliminarea toxinelor), dar lista beneficiilor este mult mai mare.
Ajunsa in punctul acesta trebuie sa va fac o confesiune. Imi place utilizarea cafelei si din alte motive. Fiind fara boli nu a fost nevoie sa observ aspectul de ameliorare a dureriilor, dar am putut sa costat o multitudine de alte efecte "secundare", benefice la nivel afectiv si psihic. De fiecare data cand am facut-o am simtit o fericire aproape euforica, pace interioara, limpezire a mintii, stare de usurare si plutire. Corpul uman are inca atatea mistere!
Am citit doua carti in care se vorbeste la superlativ desprea aceasta metoda: "Vremea vindecarii. Un triumf asupra cancerului" de Beata Bishop si O terapie naturala eficienta pentru tratarea cancerului si a altor boli grave  al doctorului Max Gerson. Va recomand cu caldura sa le cititi, o sa deveniti astfel constienti de faptul ca purificarea corpului este la fel de importanta ca si ceea ce mancati.


Tot pentru curatarea colonului consumul taratelor de Pssylium este foarte indicat pentru eliminarea placii mucoide. Despre asta cititi in detaliu aici.


Inchei aici prima parte. Sunt multe lucruri de spus pe marginea acestui subiect. Am sa revin in curand si cu alte idei. Am urmarit doar sa punctez anumite tehnici si procedee importante, lasand loc si pentru efortul personal. 

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

16 comentarii:

  1. Multumim Doina. Articolul tau este genial. Sumarizeaza cam tot ce am citit eu in materie de detoxifierea colonului. Chiar doresc ca incerc Shank Prakshalana. Am citit despre ea dar nestiind pe cineva care chiar a realizat tehnica cu succes mi-a fost cam teama sa incerc. Sper sa imi iasa corect, daca nu o sa te bazai cu intrebari. Dupa parerea ta, este mai eficienta decat clismele? Sau se poate combina cu clismele, eventual psylium? Am o cutie de Colon Help pe acasa, poate este o cazie potrivita sa incep sa o folosesc. Poate imi dai o idee cum sa le combin pentru o eficienta maxima. Ma lupt cu o lipsa de energie si oboseala dupa un ciclu menstrual prelungit si abundent. Am baut suc se sfecla vreo 2 zile dar nu a ajutat. Cred ca se impune o detoxifiere, ca nu stiu ce sa mai incerc.

    As aprecia orice sugestie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Shank Prakshalana este cea mai eficienta metoda. Daca esti slabita incepe totusi cu clisme. Dar nu mai mult de 3 pe saptamana. Sunt eficiente si 2. In zilele in care nu faci clisma foloseste pssylium. Nu uita sa bei multe lichide dupa aceea. Poti sa folosesti si Colon Help, daca tot l-ai cumparat. Cand o sa te simti mai in putere poti sa faci Shank Prakshalana. Este putin solicitanta, pana te obisnuiesti cu ea, dar merita efortul. Sa respecti concentratia de sare, daca e prea diluata apa cu sare nu are efectul scontat si se elimina prin urina. Succes. Daca mai ai intrebari iti raspund cu placere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru raspuns. Din pacate l-am vazut doar azi, neavand internet in weekend. Doina, sa stii ca am facut Shank Prakshalana ieri, fiind ziua ploioasa am stat in casa si junate de zi am facut procedura. Poate mi-a luat mai mult timp din cauza ca eu nu pot bea atata apa decat cu inghitituri mici, doar primul pahar l-am putut bea asa dintr-una. Dar sa stii ca a fost foarte ok, am reusit sa respect toti pasii, si toate s-au intamplat ca si cum era descris in articolul din linkul tau, am facut procedura pentru 14 pahare de apa. Avand in vedere ca am mai facut o detoxifiere cu sucuri de 8 zile acu 2 luni insotita de clisme, nu a fost asa un lucru radical. Azi parca am ceva ceva retentie de apa, probabil de la atata sare, dar mi-am facut 1,5 l de suc de struguri+mere+ multe frunze verzi de spanac, stevie si sper sa-mi revin la normal :)

      Ștergere
    2. Felicitari, Cristina. Ma bucur ca ti-a iesit ca la carte :) Teoretic sarea "dispare" oadata cu apa eliminata. Practic, e posibil sa mai ramana o cantitate mica dar care se elimina foarte rapid. Banuiesc ca deja esti ok. Nu am reusit sa iti raspund mai repede.

      Ștergere
  3. Interesant articolul tau! Felicitari pentru tot ceea ce ai facut in ultimul an !!!
    De ceva vreme ma tot bate gandul sa fac o curatare a colonului cu tarate de Pssylium, dar inca ceva ma retine...
    Am citit o parte din cartea lui Max Gerson si am vazut la televizor acum cativa ani o emisiune in care un grup de oameni cu diverse probleme medicale, emotionale etc. erau tinuti intr-o casa undeva la munte, aveau parte de consiliere psihologica, faceau masaj, acupunctura, aveau un regim alimentar special, sanatos si faceau aceasta clisma cu cafea pentru a elimina deseurile din colon .Pana atunci nu mai auzisem de o astfel de clisma si am vazut cum i-a ajutat pe acei oameni.
    Cred ca e foarte important sa facem o curatare a colonului, si constientizez asta , dar imi e frica sa trec la actiune.
    Iubitul meu are hemoroizi si din cate am citit nu este indicat sa faca clisme. Ai idee ce metoda de detoxifiere ar fi indicata in cazul lui?
    Ce fel de cafea ai folosit pentru clisma?
    Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Olivia. Este foarte simplu de facut aceasta clisma si o sa te simti minunat dupa ea. Pentru Mihai,asa cum ai spus si tu, nu este indicata clisma insa Shank Prakshalana merge excelent. La fel si Pssylium.
      Pentru clisma folosesc o cafea cat mai naturala, nu pot sa iti zic acum o marca anume. Ultima data am primit cadou ceva bio 100% naturala fara nici un adaos. Trebuie sa te orientezi la fata locului.
      Cu drag si multumesc pentru interes. Ma bucura mult sa vad ca articolul meu are darul de a va impulsiona in directia asta.

      Ștergere
    2. Draga Doina,
      Persoanele care au probleme cardiovasculare, tensiune, etc. pot folosi clisma cu cafea?

      Ștergere
    3. Da, efectul cafelei folosita la clisma este total diferit fata de cel obtinut din cafeaua care se bea, plus ca modul de preparare este altul.

      Ștergere
  4. Multumesc, Doina, pentru ca ne impartasesti ideile, experientele si rezultatele documentarii pe care o faci!
    Acest articol a picat, pentru mine, la fix. Chiar ieri dimineata realizam eu ca de o detoxifiere am nevoie.
    Nu mananc carne de 8 luni, si nici-un fel de produse animale de 4 luni. Am incercat si raw 100% dar pentru ca ma simteam foarte rau psihic am renuntat dupa 2 saptamani. Am ramas totusi cu dorinta de a manca crud in procent cat mai mare. In unele zile imi reuseste mai bine, in altele mai putin, din pacate…
    Bine, tot nu ma simt, sunt obosita si fara chef de viata.
    Vreau sa fac maine, ca tot e sambata, o Shank Prakshalana si pe site-ul indicat de tine spune ca dupa procedura sa mananci orez fiert cu unt?! Tu ce manaci, ce zici ca ar trebui sa manac? Parca nu-mi suna bine 
    Multumesc pentru timpul pe care ni-l acorzi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca mananci echilibrat nu ar fi motive de slabiciune. Posibil sa simti efectele purificarilor care vin odata cu schimbarea regimului de viata, sau nu mananaci suficient cantitativ si destul de variat.
      Nu trebuie sa fortezi nici intr-o directie, dar sa pastrezi calea aleasa.
      Bea sucuri verzi combinat cu suc de portocale, bea lapte din seminte/nuci, manaca polen si pastura de albine. In rest urmareste sa iti diversfici preparatele pe care le mananci. Daca nu reusesti 100%, accepta ca ai facut tot ce ai putut in acest moment si ca data viitoare o sa fie mai bine.
      Fa asta cu entuziasm si bucurie, nu ca pe o corvoata. Elementul mental si afectiv sunt foarte importante. Daca iti este greu, pastreaza consumul de cereale gatite si mananca crud restul. Hrisca se poate manca cruda, numai hidratata, si e foarte gustoasa.
      Dupa Shank Prakshalana poti sa mannaci orez combinat cu ulei presat la rece, sau cu smantana proaspata de caju.

      Ștergere
    2. Buun, cred ca ar trebui sa povestesc experienta mea de ieri cu Shank Prakshalana.
      Am crezut ca miscarile vor fi partea grea a procedurii dar nu a fost asa.
      La inceput, primele 3 pahare, gustul apei chiar nu mi-s-a parut neplacut, seamana cu gustul oribilelor ”supe la plic”. Incepand, insa, cu al 4-lea pahar nu am mai suportat gustul, deja mi-era sete, gura imi era, scuze, imbalita...Tot dupa al 4-lea am fost si prima data la baie, normal, nimic spectaculos. Am reusit sa-l beau si pe al 5-lea dar nu m-am putut concentra suficient si... am vomat. N-am renuntat si l-am baut si pe al 6-lea dar nu am reusit sa mai merg la baie... Asta m-a speriat, gandul ca ar putea sa nu functioneze si sa raman cu atat de multa sare in mine, m-a facut sa ma indoiesc daca sa continuu. Dupa mai multe serii de exercitii si nici-un rezultat, am baut totusi si pe al 6-lea pahar. Iar miscare si ... nimic. Imi simteam intestinele foarte tari si umflate, incepuse sa ma si doara dar, nu puteam elimina nimic. Gustul deja devenise insuportabil. Si...am incetat sa mai beau.
      Dupa 15-20 de minute, am reusit, in sfarsit sa elimin. Si am eliminat muuulta apa murdara, multa. Apoi din 10 in 10 minute iar cate putin pana s-a terminat.
      Probabil ca daca nu ma speriam si as fi continuat, ar fi iesit apa curata pana la final. Poate alta data...
      Am vazut in descrierea tehnicii ca se poate face si cu o fiertura de legume. Cred ca nu ar mai fi fost la fel de, de speriat, daca o foloseam in locul saramurii. Nu stiu insa si care ar fi eficienta.
      Am mancat pentru ca incepuse sa-mi fie ameteala, nu pentru ca mi-era foame. Gustul era mult alterat, mai ascutit, din cauza sarii, probabil.
      Restul zilei a decurs normal, ba chiar am avut mai multa energie decat deobicei, in special in partea a doua a zilei.

      Ștergere
    3. Draga Cristina, felicitari pentru curaj si tenacitate. Unul dintre secretele reusitei acestei tehnici este sa nu te grabesti in primele 15-20 de min. Cele 3-4 pahare de la inceput trebuie baute in decurs de aproximativ 15 min. Cand simti ca se amorseaza procesul poti sa continui intr-un ritm care sa iti convina.
      Daca ai rabdare sa bei toata apa prescrisa, intradevar, la final apa eliminata este la fel de curata ca si cea bauta.
      Eu am incercat si cu fiertura de legume dar nu mi-a placut. (aia chiar mi-a provocat senzatie de greata) Dupa ce te obisnuiesti apa cu sare este destul de usor de baut.

      Ștergere
  5. Doina, Multumesc pentru ca imparti toate aceste informatii! Namaste!
    Si recomand Shank Prakshalana. Sunt si eu practicanta si as mai adauga la cele mentionate deja si importanta Intentiei. Daca, inainte de a incepe tehnica, punem intentia de a ne curata si de a avea rezultate, aceasta metoda poate deveni un exercitiu de yoga foarte usor, placut si natural.
    Pentru mine si o atmosfera linistita, cateva betisoare parfumate si o respiratie regulata si calma acompaniaza tehinca perfect.

    Lumina si iubire!
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc, Andreea, pentru completari. Informatia ca si altii au facut-o cu succes, este valoroasa pentru cei care acum isi fac curaj sa o incerce.

    RăspundețiȘtergere
  7. am incercat sa aplic metoda asta dar am baut 5 pahare si am vomitat..pur si simplu nu am mai putut:(..nu stiu de ce:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie baut mai lent, primele 5 pahare cam in 20 min, pana se amorseaza procesul. E firesc sa existe reflexul vomitiv. Prin practica o sa te obisnuiesti.

      Ștergere