joi, 23 iunie 2011

Lahanosalata...Salata greceasca de varza

Nu stiu cum sunt altii, dar eu, in zilele astea toride, simt nevoia sa mananc lucruri racoroase si usoare.  
Aceasta salata mi-a placut foarte mult si este primul lucru pregatit dupa un lung sir de pranzuri compuse din rosii, castraveti si ceapa/usturoi verde. Ma simt de parca as fi facut o cura din ele. Lahanosalata a fost o schimbare binevenita si incantatoare. Am ramas cu sentimentul ca am mai descoperit un fel de mancare minunat, la care am sa ma intorc negresit in zilele calduroase de vara. Si nu numai...


  • 1/3 varza alba
  • 2 morcovi mari
Dressing:
  •  1/2 cana smantana din caju
  • 1/4 ceasca ulei de masline
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingura frunze marar/patrunjel proaspat tocat
  • 1/2 lingura oregano uscat
  • sare de Himmalaya
  • piper dupa gust
Se spala varza, se indeparteaza cotorul ei si apoi se taie cat se poate de fin. Se adauga sare si se framanta putin, iar apoi se lasa sa stea impreuna pana cand se inmoaie la consistenta dorita.
Se rad morcovii si se combina cu varza.

Ingredientele  pentru dressing se amesteca cu blenderul pana obtinem o compozitie cremoasa.




Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

9 comentarii:

  1. Nota 10! arata foarte bine! Doar ca nu am varza prin casa in momentul asta ;-"

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru nota acordata.:)
    La mine, de obicei, lucrurile decurg invers. Am in casa ingrediente si ma pun sa caut sau sa inventez retete pentru ele.

    RăspundețiȘtergere
  3. se poate inlocui varza cu dovlecel ras.
    eu asa am facut si a fost ft.bun.
    se pot pune si castraveti dati pe razatoate sau feliati subtiri. pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca toate retetele raw , are prea multa grasime...In natura, nici un animal nu gateste ( raw sau nu ) ...deci ceva nu merge bine.
    Gatim raw, atunci cand mancam hrana care nu e pentru specia noastra ( ca d'aia nu o putem manca asa cum e data de natura ), si apelam la tot feluri de tertipuri, ca sa o facem suportabila ( condimente, amestecuri, marinari,etc ).
    Si daca mancam hrana care nu e specifica specieinoastre, apoi nu asteptati sa se intample lucruri bune ... Daca mai amintesc ca majoritatea retetelor raw vegan contin mai multa grasime decat un hambugrger de la Mc'Donalds....avem imaginea completa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Din lipsa de timp, sunt din nou, pentru aproximativ o saptamana, la un curs de supravietuire , am sa aman raspunsul la aceasta intrebare.
    Dar as vrea sa stiu care este, in viziunea ta, alimentatia potrivita pentru noi si daca cunosti diferenta dintre actiunea grasimilor saturate fata de cele nesaturate asupra aparatului digestiv?

    RăspundețiȘtergere
  6. Tzipi >> Ma urnesc greu sa scriu comentarii pe bloguri, dar comentariul tau necesita un raspuns.
    Imi pare rau dar trebuie sa-ti spun ca nici macar semidoct nu esti in domeniul nutritiei. Singura grasime din reteta asta este uleiul de masline, si el in cantitate de 50 ml pentru 2 portii. Asa ca nu vad unde e asa multa grasime. Iti spun eu unde este multa grasime, intr-un BigMac sunt 29 g de grasime adica ~50% din valoare admisa/zi.( http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Mac ). Iar daca vrei sa stii uleiul de masline este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri, cu grasimi mono nesaturate care reduc riscul de afectiuni cardiace si efecte de reducere a colesterolului "rau" LDL... mai multedaca esti curios : (http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil).
    Si cata dreptate ai, mananci gatita carnea si o acoperi cu mirodenii etc. pentru ca nu e pentru specia noastra si nu esti capabil sa o mananci cruda. Un sfat de la mine, daca vrei sa-ti dai cu parerea despre un subiect si sa nu te faci de minune, studiaza subiectul.
    Sa auzim de bine

    RăspundețiȘtergere
  7. Tzipi si oricine...retetele nu sunt batute in cuie, daca cineva intelege ca trebuie ulei mai putin, pune mai putin sau deloc...fiecare ajungem la cate un stadiu de cunoastere sau intelegere, si cautand si cercetand, daca mai este inca loc de aflat ceva nou si adevarat putem sa schimbam, nu? Ce este perfect pe lumea asta?Putem sa ne apropiem cat mai mult, insa iti dai seama ca daca traim intr-o lume imperfecta, nu avem noi cum sa fim, si inca dintr-o data...
    Am facut salata asta, e chiar f buna, desi nu am avut smantana de caju....si am terminat-o pe toata...

    RăspundețiȘtergere
  8. mmm, deci ador salatele de varza. In aceasta varianta cu morcov nu am facut-o niciodata. Arata foarte bine. Am s-o incerc!

    RăspundețiȘtergere
  9. Este delicioasa. Numai pe asta o fac de cand am invatat-o. Se poate face si o varianta mai simpla, fara dressing, doar adaugand lamaie, ulei si condimente la varza cu morcovi.

    RăspundețiȘtergere