duminică, 7 octombrie 2012

Crackers raw picanti

Demult vreau sa incerc aceasta varianta de a face "paine". Acesti crackers, fiind foarte subtiri, se deshidrateaza mult mai repede decat painicile raw pe care le-am facut pana acum si parca sunt mai usor de manuit si folosit. 

Tocmai am terminat cura cu sucuri si luni plecam in vacanta...(despre asta in curand).
Nu vreau sa mai repet experienta din primavara cand, la Roma, am fost obligata sa mananc ceea ce am gasit acolo si, dupa 1 an de raw veganism, am trecut pentru o saptamana pe mancare vegetariana gatita. 
Desi  ador bucataria italiana si a fost foarte placut (simturile abia asteapta sa aiba ocazia sa manance lucruri cu care au fost obisnuite o viata), datorita ecourilor neplacute care reverbereaza inca mult timp dupa ce te reintorci la un stil de viata sanatos, nu doresc sa mai repet aceasta experienta. (Pentru cei care au vointa mai slaba poate fi chiar periculos. Am vazut redecaderi in vechile obisnuinte la oameni apropiati mie, si cum au trebuit sa treaca multe luni pana au reusit sa demareze din nou. Trebuie apreciat tot progresul pe care l-ai facut in acest sens si sa nu te tentezi inutil, pentru ca nu stii niciodata unde iti sunt limitele.)
Asa ca, de data asta vreau sa merg cu temele gata facute de acasa si unul dintre sectoarele importante unde vreau sa fiu perfect acoperita este painea raw. Dupa aceasta perioada de sucuri nu mai vreau sa ma reintorc la painea integrala coapta, singura exceptie pe care am facut-o in ultima vreme in dieta mea raw (desi la inceputuri, aproape un an, am mancat integral raw). In ciuda faptului ca unii afirma ca un mod de alimentatie raw vegan accepta un procent de pana la 30% hrana gatita, eu nu agreez aceasta idee. Consider ca daca ai  inteles cu adevarat principiile de baza si care este hrana potrivita pentru o fiinta umana, nu mai poti sa faci compromisuri in aceasta directie, chiar daca uneori aceasta presupune efort. Ca si solutie de tranzitie este perfect acceptabil, dar ca si ideal inspre care sa tinzi, nu.
  • 2 castroane de hrisca, hidratata 8 ore 
  • 1 castron de grau germinat, deshidratat
  • 1/4 castron seminte de in,  hidratate timp de 15 min
  • 1 castron pulpa de morcov, ramasa de la suc
  • 1/2 castron ardei capia, macinat si stors de suc
  • 1/2 castron seminte de canepa
  • 1/4 castron ciuperci deshidratate si macinate foarte fin (am folosit ciuperci "Piciorul Caprioarei" culese in stadiul foarte tanar)
  • chimen, dupa gust
  • sare de Himalaya, dupa gust
  • praf de usturoi, dupa gust
  • oregano, dupa gust
  • cilli peper sau peperoncini, dupa gust
Hrisca si graul se macina prin masina de macinat. Se amesteca apoi toate ingredientele impreuna si se framanta pana se omogenizeza totul. 
Se intinde compozitia intr-un strat foarte subtire pe tavitele deshidratorului, se taie foaia obtinuta in forme dorite si se lasa la uscat 8 ore. Dupa care se intorc si se mai lasa pana la uscarea completa.
Pornind de la aceasta reteta am facut si o varianta care nu este picanta, excluzand usturoiul si peperoncini.
Sunt chiar inchantata de rezultat! 

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!


 

8 comentarii:

  1. Cit inseamna "un castron"? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Reteta este in asa fel conceputa incat poti sa foloseti orice marime de castron ca si unitate de masura, trebuie doar sa respecti proportiile.

      Ștergere
  2. Cred ca a iesit ceva foarte bun, trebuie sa fac si eu.Drum bun si concediu placut !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult, Dina. A fost absolut minunat in concediu. Cand o sa am timp o sa scriu cateva impresii si o sa fac un album ilustrativ pe Facebook. Deocamdata sunt asaltata de alte treburi si de un proiect pe care vreau sa il finalizez cat mai repede. Si da, crackers au iesit deliciosi.

      Ștergere
  3. Sunteti un exemplu prin ceea ce faceti , mai ales prin vointa extraordinara pe care o aveti! Sper sa fac in curand reteta aceasta ,pare foarte bine echilibrata . Cu admiratie , Aura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti tare draguta, Aura, toti avem acces la o vointa extraordinara, numai ca unii au uitat cat de puternica este fiinta umana. Si oricum putem mult mai mult decat atat!

      Ștergere
  4. Reteta e minunata demult imi doream un produs de genul acesta.Eu o pregatesc cu produse bio, daca imi permiteti am cumparat hrisca bio si semintele de in de la Rapunzel.Se gasesc la www.rapunzel.ro direct de la importator

    RăspundețiȘtergere