duminică, 24 iunie 2012

Cateva idei pentru armonizare fizica si energetica (II)

Noroc ca din cand in cand mai are loc cate un Potluck si astfel ajung in acest loc drag sufletului meu.  Aparent neglijat, niciodata uitat, desi mi-e foarte dor de el, lucrurile nu functioneaza constant si mereu la fel. Pe langa un trup de care trebuie sa ne ingrijim corespunzator, mai avem un suflet si o minte care trebuie purificate, hranite si ingrijite la randul lor. 
Daca o vreme am pus accent foarte mult pe partea de alimentatie, invantand cum e sa fi raw vegan, in momentul in care m-am miscat cu usurinta in acesta lume plina de viata, sanatate si savoare, devenind stilul meu de viata, am putut sa ma reintorc firesc si inspre alte cautari.
In continuare mananc raw vegan, varianta simpla, cu multe legume, sucuri verzi si fructe de sezon, dar, intre timp, am mai aflat informatii importante referitoare la corpul fizic, informatii pe care m-am gandit sa le impartasesc cu voi.
Vine un timp in care lucruri de care ai fost sigur ca le-ai inteles bine odata, ramanand totusi pur teoretice, devin cu adevarat clare si vii, devenind lucruri practice. Pentru mine unul dintre acestea a fost APA. 



Mereu am stiut ca trebuie baut zilnic 2-3 litrii de apa (in functie de greutatea corporala, 30-40 ml pe kg corp), dar niciodata nu am baut atat, consumand in schimb multe sucuri din fructe sau legume, crezand ca o sa compensez asa. A fost un lucru total gresit. Se spune ca informatia inseamna putere, dar eu cred ca este importanta informatia care reuseste sa faca un declic in tine, reusind sa te transforme. Fiind intrigata de ce nu dau cele cateva kilograme in plus, in ciuda unei alimentatii extrem de sanatoase, am facut anumite cercetari si am ajuns la cateva concluzii. 

"Majoritatea bolilor sunt cauzate de deshidratare si de intoxicarea celulelor. Acestea declanseaza un mecanism de protectie de urgenta atunci cind sunt deshidratate, prin care se imbraca intr-o pelicula gelatinoasa, din care se hranesc pentru a nu muri. Celulele se apara de noi si, ce credeti ca este aceasta substanta gelatinoasa? Este colesterol. Colesterolul este cauzat - in cele mai multe cazuri - de deshidratare."
Multa lume spune ca nu bea apa pentru ca nu are senzatia de sete. Ca sa intelegem de ce este asa, este bine de stiut ca "organismul uman este construit din apa in proportie de peste 70% per total, dar multe dintre organele noastre, precum este creierul, au o componenta numita “apa” in proportie de 90%. Cand nu bem suficienta apa, neurotransmitatorii (compusi din apa in proportie de 90 la suta) nu mai pot transmite corect mesajul “mi-e sete”.  
In urma unor teste efectuate pe voluntari s-a constat ca "toti parametrii corpului fizic, mental, emotional si spiritual se modifica in sens pozitiv dupa o ora dupa ce consumam suficienta apa si devin negativi daca nu consumam apa timp de doua – trei ore. Aura corpului se modifica intr-un ritm extraordinar, nivelul de energie al corpului fizic devine mult mai inalt prin consumul de apa. Va veti simti mai vioi cu acest tratament, veti fi mai prezenti si mai optimisti si veti constata ca multe dintre durerile corpului fizic dispar, pentru ca durerile sunt semnale ale deshidratarii."
Multe informatii pretioase despre apa gasiti in acest articol. Citirea lui o sa va schimbe mult viziunea pe care o aveti in acest moment despre asta.
Exista o terapie despre care am aflat si eu de curand , se numeste "Terapia cu apa",  in care se bea dimineata, la trezire, 1,5 litrii de apa (de izvor) intr-un timp de 2 minute. (Pentru cei care nu pot sa bea o cantitate atat de mare de apa intr-un timp atat de scurt, pot sa o bea in decurs de maximum 20 de minute). Dupa care nu se mananca nimic 1 ora si jumatate. Rezultatele sunt spectaculoase. O lista foarte lunga de boli pot fi tratate prin aceasta metoda. Mai multe despre aceasta terapie gasiti aici. Eu o practic de cateva saptamani si ma simt minunat.
Interesant ca se numesc terapii, eu le vad ca pe un mod de viata sanatos prin care arati  ca iti pasa si iti respecti corpul, ca vezi in el un templu in care sufletul tau poate sa creasca si infloreasca. Nu trebuie sa fi bolnav ca sa recurgi la ele, dar, binenteles, daca corpul tau nu functioneaza la parametrii optimi sunt binevenite si  curative. 
 
Un alt lucru stiut de mine, dar nu inteles pe deplin ca sa devina un mod de viata, a fost ideea de sport. Eu fac  zilnic 1-2 ore de miscare, avem doi caini ciobanesc german care ne fac viata mai frumoasa si ne "obliga" sa mergem in natura, lucru pentru care le suntem foarte recunoscatori (glumim adesea pe tema asta spunand ca ei ne scot la plimbare nu noi pe ei), dar se pare ca nu este suficient. Omul este conceput ca o fiinta in miscare, are nevoie sa fie mult mai activa decat o face in acest moment.  Miscarea genereaza energie. Nimic nu se compara cu starea de euforie pe care o simti dupa o activitate fizica placuta. Nu te oboseste ci din contra te incarca cu energie si se elibereaza toxinele.
Acum cativa ani, cand am citit cartile lui Dr. Gillian McKeith (pe care le gasiti aici), am fost amuzata de relatarea ei cum ca are o trambulina in cabinet si intre doi pacienti face cateva minute de sarituri. Am devenit curioasa, am citit despre Celulizarea cu ajutorul trambulinei, m-a incantat ideea si mi-am cumparat si eu una.


Este o metoda geniala, "este singurul tip de exercitiu fizic care aplica greutate si miscare asupra fiecarei celule din organism in acelasi timp, si nu izoleaza  anumiti muschi sau anumite grupe de muschi.
Acest tip de exercitiu fizic utilizeaza greutatea propriului corp pentru a-si crea rezistenta, celulizarea intarind astfel musculatura, tesuturile conjunctive, ligamentele si oasele, plus ca intareste si ridica organele interne si celulele pielii.
Miscarea sus-jos realizata pe aceasta trambulina intensifica circulatia sangelui si a limfei, si chiar  elimina in proportie de 80%  solicitarea oaselor si a incheieturilor care se poate intampla la alte exercitii aerobice, dar totodata pastreaza aspectul benefic al sustinerii greutatii corpului, ce lipseste in cazul inotului de pilda. Aceasta forma de exercitiu fizic este buna si pentru sistemul digestiv, stimuland muschii netezi ai intestinelor.
Prin celulizare se ard de 11 ori mai multe calorii decat mersul pe jos, de 5 ori mai repede decat inotul si de 3 ori mai repede decat alergatul, deoarece toate celulele folosesc energie simultan. Este de ajuns sa practicati acest tip de exercitiu timp de 15 minute, de doua ori pe zi." Mai multe despre acest subiect gasiti aici.
Recunosc ca pana acum nu am folosit-o la adevarata ei valoare, dar in contextul in care am inteles ca pentru a fi cu adevarat sanatos  este nevoie de mult mai multa miscare decat ne imaginam in acest moment, a sosit si vremea ei. Mi-am facut si un abonament la un club sportiv care are multe optiuni de antrenare si urmaresc sa devin o persoana mult mai dinamica si energica.  

Un alt lucru pe care l-am inteles de curand este acela ca seara nu se mananca fructe. Tocmai urmez un curs de nutritie (de fapt chiar doua, unul "clasic" si celalalt raw vegan) care mi-a aratat si alte fatete ale hranirii corecte pe care nu le-am stiut pana acum. Am spus oare ca fructele sunt marea mea pasiune in materie de mancare? Probabil ca da.
"Glucidele sunt extrem de importante deoarece acestea ii asigura organismului tau mai mult de 50% din necesarul energetic in fiecare zi, iar o astfel de proprietate este de un real ajutor in conditiile unei zile de munca ce depaseste 8 ore, cand nicio doza puternica de cofeina nu iti mai poate mentine atentia si concentrarea la niveluri optime. Glucidele prezinta insa dezavantajul ca, atunci cand sunt prezente in exces in organism, se transforma in grasimi. Aceasta  trasatura se manifesta indiferent de momentul zilei in care alegi sa le consumi, dar capata proportii de-a dreptul incomode seara, deoarece glucidele, in special cele care fac parte din categoria carbohidratilor cu asimilare rapida, se vor depune ca si grasimi in timp ce dormi.
Deoarece atat proteinele, cat si fibrele te ajuta sa te saturi mai repede, alimentele bogate în acesti macronutrienti si cu continut scazut de grasimi si, mai ales, de glucide, reprezinta cele mai bune alegeri daca vrei sa iti micsorezi cu pana la 50% sansele sa ti se faca foame tarziu in noapte
.
Mai multe despre asta aici. De exemplu, in lumina acestor noi intelesuri, am inlocuit fructele de seara cu seminte de canepa, sau lapte din nuci.


Este important si sa nu ne infometam. Daca mananci mai rar corpul intra in "panica" si isi depoziteaza grasime ca sa aiba de unde sa-si ia ce are nevoie ca sa supravietuieasca. Am auzit de curand, tot la cursul de nutritie, ca atunci cand depasesti 5 ore de la ultima masa, stochezi 50% din urmatoarea masa pe care o ai. Interesant, nu? E bine sa avem cel putin 5 mese pe zi, dintre care unele sa fie mici gustari. Masa poate sa insemne un pumn de seminte hidratate, un fruct sau un suc de legume. Nu trebuie sa mancam 3 feluri de mancare la o masa. Nici nu este recomandat, pentru ca in mod sigur o sa facem combinatii incompatibile si o sa avem o digestie lenta si anevoioasa, cu un consum mare de energie si producere de toxine.

Astfel mi-am raspuns la intrebarea de ce nu slabesc cat doresc chiar daca sunt un raw vegan  foarte cuminte si silitor si am gasit cateva solutii: Apa, Miscarea si spus un "nu!" ferm Glucidelor seara. Simplu! Poate aceste informatii o sa va ajute si pe voi.

A, si era sa uit tocmai de pasiunea cea mai mare pe care o am in acest moment: Mersul descult! 

Si in acest caz am avut nevoie de o vreme pentru procesarea informatiilor. Desi anul trecut, la cursul de supravietuire pe care l-am parcurs, una dintre recomandarile exprese a fost ca sa umblam desculti cat mai mult timp, eu l-am redus la minimum de frica racelilor carora le-am fost tributara o parte mare din viata, cat si datorita educatiei citadine pe care o am. Anul acesta am inteles cu adevarat cat de important si benefic este acest lucru si profit la maximum de toate oportunitatile pe care le am ca sa imi dau sandalele jos si sa ma bucur de beneficiile acestui act simplu, puternic si neglijat total de omul modern. Multa lume stie doar de reflexoterapia care se produce in momentul in care mergem desculti, dar putina lume cunoaste ce insemna impamantarea, cum actioneaza ea si ce efecte produce.
"Pielea ta, in general, este un conductor foarte bun. Poti conecta orice parte a pielii tale la pamant, dar daca vei compara diferite parti exista una care este deosebit de puternica, si care este chiar in mijlocul talpii piciorului; un punct cunoscut de acupuncturisti ca punctul K1 . Este un punct binecunoscut pentru faptul ca, din punct de vedere conductiv se conecteaza la toate meridianele de acupunctura si in esenta, la fiecare coltisor al corpului tau. Interesant este ca impamantarea sau mai degraba lipsa acesteia are mult de a face cu inmultirea bolilor moderne. Cand esti conectat cu pamantul, exista un transfer de electroni liberi din pamant in corpul tau. Acesti electroni liberi sunt, probabil, cei mai puternici antioxidanti cunoscuti de om."  continuare aici
Un articol foarte bun pe aceasta tema si un filmulet cu David Wolfe gasiti aici. O sa intelegeti mecanismele prin care actioneaza si o sa vedeti lista impresionanta de boli care beneficiaza de ajutorul acestei terapii atat de la indemana noua (ma rog... la picior).
Dupa cum vedeti chiar mi-a fost tare dor sa mai stau de vorba cum voi. Am si multe retete noi, dar lipsa de timp a facut ca sa las acest lucru pentru mai tarziu. Le-am pus un semn de carte in memoria mea si am sa revin a inceputul lunii august, cand o sa finalizez cateva proiecte pe care sunt focalizata in acest moment. As vrea sa vorbesc si despre respiratie, meditatie, relaxare si alte subiecte care se adreseaza celorlate corpuri pe care le avem, dar asta intr-o alta postare cu "Cateva idei..."

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

14 comentarii:

  1. Super, eu beau in fiecare dimineata 1l apa cu zeama dela 1/2 lamaie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu, inainte de aceasta metoda, am baut apa cu miere si lamaie. Foarte sanatoasa combinatie. Dar acum am inteles ce importanta este apa bauta pe stomacul gol si am schimbat "protocolul". Efectele sunt minunate

      Ștergere
  2. Foarte interesant articolul Doina.Si parca mi-ai citit gandurile....Tot cu lipsa apei ma confrunt si eu...adica nu prea merge sa o beau daca nu mi-e sete.
    Apoi daca e asa cu mersul descult ...abia astept sa merg prin iarba.multumim ca ne impartasesti si noua astfel de informatii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca articolul meu ti-a trezit interesul sa experimentezi lucruri noi.
      Multa lume are probleme cu bautul apei pana incepe sa bea dupa care nu se mai satura de ea si se minuneaza cat de usor este. Am deja in jurul meu multe exemple in acest sens.

      Ștergere
  3. Asa ne-am obisnuit cu anormalul incat normalitatea o numim terapie :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau traim atat de anormal incat avem nevoie de terapii ca sa ne reintoarcem la starea de normalitate. :))

      Ștergere
  4. Excelent articolul, multumesc. Poti sa mi dai te rog mai multe informatii despre cursurile de nutritie:locatie, cost, durata? Zile frumoase, claudia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Claudia. Un curs este tinut de Anatecor, informatii detaliate gasesti pe site-ul lor. Iar cel raw vegan este on line si este tinut de David Wolfe. Informatii gasesti aici: http://bodymindinstitute.com/

      Ștergere
  5. Ref. la terapia cu apa de izvor: este vorba de 1,3-1,5l intr-un interval de 5-10 minute ca nu e nimeni elefant sa bea 1,5l in 2 minute, lol :))... am practicat-o in ultimii 5 ani de zile cu pauze de cateva luni. Pe site-urile pe care a fost postata aceasta metoda asa se specifica, in 5-10 minute sa se bea 1,3-1,5l apa.
    Este foarte buna metoda insa acum prefer sa beau minim 0,5l apa la trezire din 1-2 inghitituri si restul pana 2-3l sa o beau treptat ca si cand o gusti pe parcursul zilei. Este o metoda mult mai naturala de asimilare a apei in organism decat sa bagam la cocoasa precum camila dintr-o data 1,5l :))... parerea mea!

    In rest, asa cum spui, fiecare dintre noi, procesam mai devreme sau mai tarziu informatiile deja impartasite de tine; si e bine ca e asa, pentru ca un adevar devine Adevar, cand il in propriul univers launtric, nu doar cand il auzi de la cineva.

    Felicitari si multumiri pentru tot ceea ce faci!
    Doamne Ajuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt mai multe surse de informare. Eu am primit tehnica/terapia de la medicul nutritionist cu care am facut cursul de nutritie, am testat-o si am simtit-o foarte OK. Am cautat pe net si am gasit-o in forma data in acest articol si in alta parte scrisa identic dar cu un alt timp. Consider ca in urma practicii putem sa alegem varianta pe care o simtim cea mai potrivita pentru noi.
      Se spune ca una din cheile reusitei acestei terapii este chiar cantitatea de apa bauta in aceasta limita de timp. :)
      Multumesc mult, White Dakini

      Ștergere
  6. Buna ziua,

    Va rog sa imi spuneti un comentariu referitor la apa kangen, ce parere aveti ? Doresc sa-mi cumpar un aparat care o produce.
    Multumesc,
    Constantin Eremia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau, nu va pot da sfaturi in aceasta directie. Ma pricep la un singur tip de apa: "apa de izvor".

      Ștergere