luni, 24 septembrie 2012

Tort raw cu fructe de padure

Ieri am aniversat un an de intalniri raw vegane la Cluj.
A fost o intalnire calda, intima si plina de bunatati raw. Ne-am simtit foarte bine impreuna, marturie sta ora tarzie din noapte la care am plecat de la Ceainaria Samsara. Cateva poze de la eveniment gasiti aici.



Am pregatit pentru aceast Potluck un Pesto de busuioc, Icre din seminte de chia si acest Tort cu fructe de padure.
Am mai spus si cu alte ocazii ca eu ma hranesc foarte simplu, prelucrand cat mai putin hrana pe care o mananc, dar cu ocazia acestor intalniri, deoarece stiu ca putina lume este atat de stricta ca mine, si pentru ca vreau sa ii rasfat, imi dau frau liber creativitatii in ceea ce priveste dulciurile  raw. Aceasta este reteta celui mai aromat tort pe care l-am facut pana acum:

Blat:
  • 500 g caju hidratat (minim 1 ora)
  • 300 g migdale hidratate (minim 8 ore)
  • 500 g curmale hidratate (minim 1 ora) si facute pasta
  • 70 g ulei de cocos presat la rece
Crema
  • 500 g zmeura congelata
  • 200 g visine congelate
  • 100 g capsuni deshidratate macinate fin
  • 500 g caju hidratat (minim 1 ora)
  • 5 linguri sirop de agave
  • 4 pastai de vanilie (partea interioara)
  • 3 linguri ulei de palmier presat la rece
  • 1 praf de sare
Topping
  • fructe de padure congelate
In ultimul timp am schimbat unele lucruri in modul cum pregatesc ingredientele pentru dulciurile raw. In acest caz, pentru blat, am maruntit cu ajutorul unei masini de macinat (storcatorul meu de fructe are si aceasta optiune) nucile de caju si migdalele.
Am framantat faina de migdale, faina de caju, uleiul de cocos si curmalele pana s-a omogenizat bine toata compozitia, apoi am presat-o intr-un cerc culinar.
Pentru crema, pentru inceput am pus zmeura si visinele in blender si le-am maruntit folosind optiunea ice. Am incalzit uleiul de palmier, in bain-marie, la 40 de grade. Nuca de caju a fost macinata la fel ca si pentru blat. Dupa aceea am amestecat toate ingredientele in robotul cu lama in S pana cand totul a capatat o consistenta  cremoasa. Am turnat crema peste blat si am last tortul la congelator pentru cateva ore. L-am ornat cu fructe de padure congelate. Trebuie scos din congelator inainte de consumare cu 2 ore si  se poate pastra in frigider doua zile.

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

6 comentarii:

  1. Buna Doina,
    arata superb acest tort si din ingredinete iti poti da seama cu usurinta ca este divin ca de altfel si tu care l-ai creat.
    Am si eu o intrebare, de curand am descoperit un copac cu fructe rosii rotunde care iti fac gura punga cand le mananci dar mie imi plac tare mult Seamana copacelul cu catinul dar nu e catina pt ca nu e portocalie. Fructele de care vorbesc seamana tare mult cu fructele rosii mici de pe tortul tau. Poti sa imi spui te rog cum se cheama?
    Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mia,
      nu stiu exact la ce fructe te referi. E posibil sa fie fructe de merisor (acestea sunt de sezon). Pe tortul meu sunt coacaze rosii, congelate.

      Ștergere
  2. Buna Doina,
    multumesc frumos pentru raspuns, ma refer la fructele mici rosii, cred ca sunt coacazele rosii. Ce am vazut eu cresc in copaci, se coc acum toamna si sunt acrisoare, astringente la gust. Multumesc inca o data si mult succes in cura de sucuri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos ca va intalniti si in Cluj

    RăspundețiȘtergere