marți, 21 august 2012

"Unt" vegetal cu mirodenii

Ideea acestei retete mi-a venit zilele trecute, in timp ce citeam un articol despre conservarea ierburilor aromatice in ulei de masline. Imaginile aratau atat de apetisant, incat, chiar si eu, care nu ma dau in vand dupa grasimi si uleiuri, am salivat din abundenta.
Si pentru ca tocmai am primit un ulei proaspat si parfumat de pe insula Zakynthos, din frumoasa Grecie, mi-am zis ca e o oportunitate foarte buna ca sa ma joc cu mirodenii si gusturi mediteraneene.
Nu intentionez sa pastrez ierburi peste iarna sub aceasta forma, dar ma incanta ideea unui "unt" tartinabil plin de arome si condimente  savurat pe o delicioasa paine rustica.
M-am gandit sa folosesc urmatoarele ingrediente:
  • rosmarin
  • cimbru
  • cive
  • patrunjel
  • busuioc
  • cilli pepper/peperoncini
  • ardei iute proaspat
  • sare de Himalaia
Uleiul se sareaza dupa gust. Ierburile si condimentele se  taie/maruntesc la marimea dorita.  Se aseaza apoi in tavita speciala pentru cuburi de gheata, sau in mini boluri, peste care se adauga uleiul. Eu am ales ca fiecare cub sa aiba o aroma diferita, folosind un singur ingredient din lista.  Se pastreaza la congelator.
Chiar daca nu a iesit la fel de cremos ca si untul, este totusi o forma foarte agreabila de a consuma uleiurile. 

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

6 comentarii:

  1. ...voi incerca, negresit. in plus am si niste ulei de floarea soarelui, presat la rece, o nebunie! integrat in cele ce ai spus...! cezar

    RăspundețiȘtergere
  2. Multe condimente (busuioc, cive) pierd foarte mult aroma in congelator. Nu sunt lamurit cum si cat se pastreaza in ulei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scopul acestei retete a fost pentru crearea unui "unt" vegetal. Se poate pastra in congelator pana la solidificare si apoi consuma. In reteta originala ierburile aromatice sunt pastrate sub forma asta pentru mai mult timp. Se scot din congelator inainte de a fi folosite in preparate culinare. Acolo unde scrie "Imaginile" e un link care te duce la sursa de inspiratie.

      Ștergere
  3. ce idee cool! imi era dor de unt tartinabil. multumesc mult!
    ada

    RăspundețiȘtergere