marți, 28 august 2012

Ciocolata alba cu vanilie si aroma de lamaie

De cateva zile doresc sa mananc ciocolata, dar cum diminetile si dupa-amiezile imi sunt ocupate cu alte tabieturi si ritualuri culinare, nu imi ramane loc pentru savurarea ei decat mai inspre seara.  Si cum sunt foarte sensibila la cacao, actiunea ei  asupra mea fiind foarte intensa si de durata, iar consumata la ore tarzii imi provoaca de cele mai multe ori insomnie, am fost motivata sa gasesc o varianta mai usoara si mai putin tonica.


Aproape toata lumea stie cate ceva despre virtutiile ciocolatei crude. Chiar daca unii nu cunosc prea multe detalii despre acest subiect, fascinatia pe care o reprezinta ciocolata, in special pentru copii si femei,  a devenit proverbiala.
Cuvantul "ciocolata" provine dintr-o expresie indiana care inseamna "hrana zeilor"". Beneficiile ei pentru sanatate au fost descoperite de catre azteci in secolele XIV-XVI, iar  semintele de cacao cruda erau considerate sacre si folosite ca si moneda de schimb, fiind considerate mai valoroase decat aurul
Simpla rostire a acestui cuvant provoaca reactii de buna dispozitie si placere in organismul nostru. Chiar si numai aroma ei poate îndepărta o parte din oboseală, înlătura iritabilitatea excesivă şi restabileste echilibrul emoțional. Raspunzator pentru acest efect este untul de cacao, care poate elibera în corpul uman endorfina - hormonul care este responsabil de senzația de plăcere și "amfetamina sulfat" - care stimulează psihicul.
Se stie ca ciocolata este unul dintre cei mai puternici stimulatori ai activității sexuale, datorita prezentei a două elemente chimice esenţiale. Primul este triptofanul - direct implicat în procesul de excitaţie a persoanei si care  joaca un rol important in productia de serotonina, (un neurotransmitator anti-stres care reduce anxietatea si ne sporeste rezistenta la stres) si al doilea este- feniletilamina, care este produsă de organism când persoana este îndrăgostită (si care joaca un rol important in cresterea puterii de concentrare si a starii de constiinta, creand o viziunea pozitiva asupra vietii). Un alt lucru foarte interesant este ca anandamidele se leaga de aceiasi receptori cerebrali ca si canabisul...iar boabele de cacao sunt singura sursa naturala cunoscuta de anandamida.
Ciocolata cruda este un superaliment bogat in vitamine, minerale si antioxidanti (cei mai multi din tot regnul vegetal, astfel ca ea are de doua ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu si de trei ori mai multi decat ceaiul verde, fiind foarte stabili si usor de preluat de organismul uman, ajungand la celulele in timp foarte scurt).
Boabele crude de cacao au proprietati antiimbatranire si antinflamatorii. Nu au continut de zahar, insa sunt o sursa excelenta de proteine, grasimi, carbohidrati, fibre, fier, calciu, sulf, zinc, cupru, potasiu, foarte mult magneziu, vitaminele B, C si E. Indicatiile ei terapeutice sunt multiple si  gasiti aici cel putin 10 motive pentru care o sa vreti sa o consumati .

In aceasta reteta am folosit inca un ingredient "regal"- vanilia. Originara din Mexic, vanilia este cunoscuta inca din antichitate, iar aztecii o foloseau ca si ingredient la prepararea unei bauturi adresata regilor.
In urma cercetarilor s-a demonstrat ca vanilia este un bun afrodisiac, indeparteaza stresul, actioneaza benefic asupra inimii, este un bun aliat impotriva infectiilor, intareste sistemul imunitar, ajuta la arderea caloriilor favorizand astfel pierderea kilogramelor in plus, iar aroma vaniliei are un puternic efect antidepresiv. Are un rol important  în întărirea capacităţii de apărare a organismului împotriva micozelor.

Se pare ca asupra mea si-au pus amprenta cursurile de nutritie pe care le urmez si am devenit mult mai receptiva la compozitia si proprietatile ingredientelor pe care le folosesc, lucru care se reflecta in ultimele mele postari. Sper sa va placa aceasta noua abordare. Sunt uluita, clipa de clipa, de miracolul care il reprezinta Natura si bogatia pe care ne-o ofera si cat de ignorant si distructiv a devenit sistemul alimentar actual.

Este o reteta cu putine ingrediente dar foarte aromata si buna la gust.
  • 400 g unt de cacao
  • 4 pastai de vanilie, partea interioara 
  • 5 linguri sirop de agave
  • coaja de la o lamaie, taiat amarunt
  • 1 praf de sare de Himalaya
Untul se incalzeste in deshidrator, sau in bain-marie, la 40 de grade, pana devine lichid. Pregatim formele de silicon in care o sa turnam ciocolata fluida, le ungem cu putin ulei de migdale sau avocado si stergem surplusul cu un servet.
Intr-un castron de sticla punem toate ingredientele si le amestecam pana la omogenizare. Se toarna in forme si se da la rece. Eu am lasat-o la temperatura camerei si a rezultat o frumoasa ciocolata bicolora.

Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!

4 comentarii:

  1. Buna Diona,

    Merci de info pt storcatorul minune!
    Cand si unde pot veni la un curs de gatit raw?
    Eu sunt un antitalent , nu gasesc ingrediente, nu imi iese nici cum ....
    Bine sunt si la inceput dar ar fi mai usir daca te-as vedea in actiune!
    Andrea Sibiu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti sa incepi prin a veni la urmatorul nostru Potluck din 22 septembrie 2012, ora 17. Va avea loc la Ceainaria Samsara.

      Curs...in curand o sa fie si asta. Stai pe aproape si o sa ai parte de mai multa actiune :)

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Sper sa termin proiectele incepute cat mai repede si anul acesta sa reusesc sa organizez primul curs, ca vad ca e mare cererea :)

      Ștergere