Aceasta este o pasta absolut delicioasa, pe care am facut-o de dragul rimei si al jocului. Am gasit interesant sa combin seminte de dovleac cu ulei de dovleac si cu pulpa de dovlecel. Bine ca nu exista si alte produse de la dovleac, pentru ca, probabil, nu cred ca m-as fi putut abtine de la inglobarea lor in acasta ludica minunatie. Despre proprietatile terapeutice ale semintelor de dovleac puteti sa cititi aici. Am servit aceasta hranitoare pasta pe paine de hrisca si migdale impreuna cu multe masline. Ne-am oprit doar cand totul s-a terminat.
joi, 17 noiembrie 2011
Supa crema de dovleac
Bine v-am regasit.
Lunga vacanta "fierbinte" s-a incheiat odata cu venirea iernii. A fost un timp de respiro minunat, plin de clipe frumoase, insorite si aducatoare de daruri. Am invatat lucruri noi, am facut experimente neobisnuite, am cunoscut oameni interesanti... Si chiar daca mi-am iesit putin din mana cu scrisul, sunt sigura ca o sa se rezolve din mers si aceasta.
Desi am facut multe preparate noi raw vegan, de care sunt foarte incantata, au fost si acestea insotite de mici si ghiduse intamplari. Cand sa le postez a fost parca un complot universal ce a incurcat mereu lucrurile, am scris si nu s-a salvat, am facut poze si nu au iesit, s.a.m.d. Asa ca timpul a trecut, am uitat o parte dintre ele, insa cele mai bune au ramas, fiind de neuitat.
Am sa incep cu aceasta supa crema de dovleac. O bucurie... Mereu ma bucur cand descopar o reteta noua care se nimereste pe "gustul" meu, pentru ca, hai sa recunosc acum, sunt putin pretentioasa (gurile rele ar putea spune chiar "mofturoasa") cand vine vorba despre mancare, gusturi, arome...
Etichete:
Dovleac placintar,
Supe
duminică, 11 septembrie 2011
Branza cu zucchini si chimen
Si a fost ieri primul potluck la Cluj-Napoca. A fost o atmosfera intima, colorata si delicioasa. Am participat cam 30 de persoane si am degustat multe feluri de mancare. Eu, pentru acest eveniment, mi-am propus sa fac mancarurile cel mai indelung savurate la noi in familie, adica sa dau ce e mai bun din mine si din experienta mea in ale raw veganismului.
Primul fel de mancare preparat a fost, evident, Zacusca. In aceasta perioada a anului, rosiile si ardeii capia din gradina noastra au un parfum parca din vremuri de odinioara si un gust desavarsit. Asa ca trecem dintr-o zacusca intr-alta, combinand sau recombinand, cu mici variatiuni, ingrediente noi sau vechi, ultimele pe care le-am facut avand cimbru uscat si patrunjel verde in loc de oregano si busuioc.
Al doilea fel s-a vrut a fi o branza de caju, pe care si pe ea am tot experimentat-o in toate felurile posibile, dar inca nu ne-am saturat de ea si am ramas deschisi si creativi, acceptand provocari noi. Cu aceasta ocazie se pare ca am reusit o varianta foarte gustoasa, avand in vedere numarul mare de aprecieri pe care le-am primit la adresa ei, desi combinatia cu zucchini s-a nascut dintr-o intamplare neasteptata si a fost o improvizatie de moment.
luni, 22 august 2011
Sos pesto de busuioc
Si pentru ca in seara asta am reusit sa recuperez toate retetele cu care am fost restanta, am sa inchei cu o reteta care imi este draga si cu care rezonez foarte bine: Pesto de busuioc. Este singurul preparat pe care l-am facut de mai multe ori inainte de a fi postat.
Etichete:
Sosuri
duminică, 21 august 2011
Foi cu nuca de cocos
Tot din ciclul cautarilor de paine raw vegan, am gasit o reteta extrem de interesanta la Jenny Ross, pe care am adaptat-o putin la ingredientele avute in camara.
Etichete:
Crackers
Biscuiti de Hrisca cu legume si usturoi
Si pentru ca am facut efortul unei cure de 10 zile cu sucuri numai ca sa scap de tentatia de paine traditionala, era si firesc sa caut acum variante raw vegan pentru inlocuirea ei. Cum celelalte retete incercate nu au rezistat prea mult timp in topul preferintelor, se pare ca raman intr-o continua experimentare pe marginea acestui subiect.
Ca o varianta la paine am incercat acesti biscuiti (crackers). Rezultatul a fost mai mult decat satisfacator.
Branza picanta de caju
Dintre toate experimentele de branza facute pana acum, pe aceasta o gasesc cea mai simpla si gustoasa.
sâmbătă, 20 august 2011
Branza de migdale
Se spune ca foamea e cel mai bun bucatar, extrapoland, as putea spune ca o cura de 10 zile cu sucuri din legume si fructe este cea mai buna metoda de-a te face cel mai creativ si ardent raw vegan.
Imi place sa glumesc pe aceasta tema si sa spun ca ultimul suc baut in aceasta cura a fost cel al propriilor mele sucuri gastrice, sucuri produse de salivatia abundenta din timpul in care faceam planuri culinare pentru prima zi "DE DUPA"... In noaptea premargatoare am pus la inmuiat o multime de seminte, nuci, hrisca si am cautat/gandit/creat retete care sa ma incante si sa ma "recompenseze".
Sa nu credeti, insa, ca am facut ravagii prin frigider si dulapuri mancand cu disperare tot ceea ce nu am putut manca in perioada precedenta. Am fost cuminte, am iesit treptat din cura, tot cu lucruri lichide gen limonada cu lamaie, cacao naturala cu lapte de migdale, etc, dar am pregatit terenul pentru urmatoarele zile, folosind intens deshidratorul. Surpriza mea a fost ca acum mananc foarte putin si chiar nu am prea multe dorinte culinare, dar nici nu doresc sa schimb acest lucru, ci consider ca este ceva minunat si demn de pastrat.
Etichete:
Lactate
Impresii despre Cura de 10 zile cu sucuri

Primele 3 zile, pana m-am adaptat la noul regim, au fost putin mai dificile, deoarece am avut de multe ori senzatie de foame oricat de multe sucuri am baut, dar treptat m-am obisnuit si am ajuns in stadiu in care am simtit ca pot sa fac acest lucru oricat de mult timp doresc.
Nu am optat pentru o cura exclusiv cu sucuri din legume, deoarece sunt o mare iubitoare de fructe si am simtit ca asa este mai bine pentru mine. Poate data viitoare am sa incerc si una doar cu legume.
Am reusit sa slabesc 5 kg in aceste 10 zile, ocazie cu care mi-am atins targetul propus atunci cand am inceput sa manac raw vegan (in total sunt 13 kg). Ma simt minunat, am inceput sa mananc fara nici un efort mult mai putin cantitativ si simt ca pot sa ma tin in frau mult mai bine in orice privinta. Se stie ca o reusita de acest gen se transfera in orice alt sector care implica vointa si control. Asa ca dorinta mea pentru paine a fost depasita cu succes si sunt, din nou, 100% raw vegan.
Etichete:
Cura cu sucuri,
Despre mine
marți, 9 august 2011
Suc de legume "Eroica"
Astazi, la un interval de cateva minute unul dupa celalalt, am primit 2 semnale pe aceiasi tema. Am concluzionat ca trebuie sa fie incifrat acolo un mesaj prin care Universul imi vorbeste.
O prietena care locuieste in America, mi-a relatat la un pahar de vorba raw vegan, ca tocmai urmeaza o cura de detoxifiere a sangelui cu sucuri de legume, indicata de Gabriel Cousens in cartea sa: "Rainbow life green food cousine".
Celalalt semn a fost un film la care m-am uitat cu totul "intamplator" dupa aceea: "Fat, Sick & Nearly Dead", pe care daca nu l-ati vazut pana acum chiar merita sa o faceti.
O prietena care locuieste in America, mi-a relatat la un pahar de vorba raw vegan, ca tocmai urmeaza o cura de detoxifiere a sangelui cu sucuri de legume, indicata de Gabriel Cousens in cartea sa: "Rainbow life green food cousine".
Celalalt semn a fost un film la care m-am uitat cu totul "intamplator" dupa aceea: "Fat, Sick & Nearly Dead", pe care daca nu l-ati vazut pana acum chiar merita sa o faceti.
Va prezint un mic fragment din prezentarea filmului: "GRAS, BOLNAV & APROAPE MORT este un film motivant ce urmareste povestea lui Joe de a-şi recâştige starea de sănătate. Intrucat medicii şi medicamentele convenţionale nu-l mai puteau ajuta pe termen lung, Joe se întoarce la singura opţiune ramasa, si anume capacitatea organismului de a se vindeca. Cu doar un storcător de fructe şi un generator în remorca, pleaca la drum si promite să bea suc de fructe si legume proaspete pentru următoarele 60 de zile..."
Dupa aceasta vizionare ochii au inceput sa imi sclipeasca, intr-un mod foarte semnificativ pentru cei apropiati mie, asa ca, atunci cand l-am anuntat pe Adrian ca vreau sa tin in urmatoarele 10 zile o cura cu sucuri din legume si fructe, am realizat, dupa zambetul primit, ca sunt extrem de previzibila si usor de citit.
La inceputurile mele in hrana vie am fost 100% raw, dupa care, treptat, am introdus timid dar sigur, painea integrala. Un subiect care mi-a dat constant sentimente de neimplinire si frustrare si abia astazi, cred, am gasit ac de cojocul acestei dependente. Sunt sigura ca lucrurile se vor aseza din nou in fagasul 100% raw vegan dupa aceasta sarba(u)toare de sucuri.
Nu sunt chiar "pe val", si din acest motiv aceasta cura nu cred ca o sa fie ceva usor de dus, dar vreau sa profit de acest moment de abundenta a naturii si de "scanteia" primita din acest film, ca sa o duc la bun sfarsit.
Etichete:
Cura cu sucuri,
Smoothie
vineri, 5 august 2011
Hrisca cu ciuperci "Piciorul Caprioarei"
A inceput sezonul ciupercilor. Dupa atata ploaie, am avut bucuria sa gasim intr-o padure de pin "Piciorul caprioarei", ciupercile noastre favorite din toate timpurile. In vremurile cand mancam vegetarian, felul cel mai apreciat de mancare erau aceste ciuperci, facute pane in unt. Pe drept cuvant o delicatesa.
Am cules cu bucurie si entuziasm primele ciuperci din acest an, dar, treptat, am inceput sa avem o mare dilema: "Cum o sa le mancam?" Paneuri rumene zburdau in imaginatia noastra, calde si ispititoare... Si asa am avut prima mare tentatie din ultimele 6 luni. Am rezistat eroic, am pus ciupercile in deshidrator si ne-am detasat. Satisfactia a fost imensa.
Eu am un principiu, bazat pe experienta, sa nu faci nici un compromis cand iti propui o dieta. Daca faci unul deschizi usa la un lung sir de "mici exceptii" si in scurt timp esuezi lamentabil.
Eu am un principiu, bazat pe experienta, sa nu faci nici un compromis cand iti propui o dieta. Daca faci unul deschizi usa la un lung sir de "mici exceptii" si in scurt timp esuezi lamentabil.
Astazi am profitat de hrisca inmuiata de cu seara si de ciupercile si patrunjelul proaspat luate de la deshidratare, ca sa creez aceasta reteta. A iesit delicioasa.
Etichete:
Ciuperci,
Feluri principale,
Hrisca
Abonați-vă la:
Postări (Atom)