vineri, 29 aprilie 2011

Excursii, picnicuri si...

In aceasta perioada ne miscam mult in natura, facem calatorii  lungi sau mai scurte si invatam sa mancam  raw vegan in varianta "Picnic la iarba verde".

luni, 25 aprilie 2011

Gazpacho

De cateva zile imi zbarnaie un cuvant in ureche: "gazpacho". La inceput l-am considerat nastrusnic, apoi mi-a trezit curiozitatea, iar in final mi-a facut pofta. Pofta de a experimenta si apoi de a degusta.
Incep sa imi pun intrebari. Oare toate retetele raw vegan sunt atat de extraordinar de bune, gustoase, delicioase? Pana acum nimic nu m-a dezamagit, nimic nu a fost "asa si asa", totul a fost incredibil de bun. Cuvantul "incredibil" este cel mai potrivit. Si acest lucru il intelegi doar daca testezi. 
Aceasta supa este ideala pentru a fi servita in zilele toride de vara.

vineri, 22 aprilie 2011

Branza de caju

Realizarea acestei retete a durat mai mult decat am preconizat, dar rezultatul a meritat, a iesit o branza foarte cremoasa si gustoasa. Ritualul pentru prepararea Rejuvelacului este cel mai migalos si de durata, dupa care totul este "floare (de primavara) la ureche". 
Branza am framantat-o cu: 
  • sare de Himalaya, fulgi de drojdie, cimbru uscat
iar forma am imbracat-o cu amestecul de condimente si flori de la Sonnentor ,"Voie Buna", care contine:
  • sare de mare, usturoi, flori de trandafir, oregano, busuioc, leurda, rozmarin, cimbru, galbenele si albastrele



Iata cum se procedeaza:

luni, 18 aprilie 2011

Smantana din caju

Din ciclul lactatelor raw vegan, iata o celebra smantana din caju, o alta reteta minunata invatata de curand!
Foarte buna, uimitoare prin faptul ca miroase chiar! a smantana din lapte de vaca, cu un gust care sub nici o forma,  nu m-am asteptat sa fie atat de asemanantor. Daca as fi intrebat un neavizat, sunt sigura, in proportie de 100%, ca nu ar fi sesizat nici o diferenta.
Cu ocazia aceasta am mai acoperit inca ceva din golul lasat la nivelul dorintelor si a papilelor gustative de dieta pe care o avem in ultimul timp. 

Tocmai am ajuns la concluzia ca a manca raw vegan, daca stii sa iti gatesti, este o mare bucurie si implinire, trebuie doar sa ai rabdare pana inveti toate capitolele acestei minunate "carti". AsaDar, am mai asimilat o etapa.  Si pentru ca deja am prins elan, profit de asta, si urmatorul experiment o sa fie Branza de caju. Dupa care am sa trec la un nou capitol.  Am sa pastrez, insa, usa curiozitatii deschisa, pentru a aprofunda in continuare pe marginea acestui subiect.

    duminică, 17 aprilie 2011

    Parmezan din seminte de pin

    Dupa cateva luni in care nu am mai mancat lactate, de cateva zile am inceput sa tanjesc dupa gustul lor. Asa ca mi-am propus sa testez cateva "lactate" raw vegan.
    Am inceput cu aceasta reteta preluata de la Florina Todoran.

    vineri, 15 aprilie 2011

    Inghetata de banane si capsuni

    Deoarece inca am dileme in ceea ce priveste asocierea fructelor cu diverse nuci, seminte si uleiuri, (ani buni am fost o adepta "inflexibila" a combinarii corecte a alimentelor si din punctul meu de vedere fructele merg asociate numai intre ele sau cu miere/alti indulcitori naturali  gen: sirop de agave, sirop de artar, etc.), desi am vazut ca existe multe retete de inghetate care folosesc din plin seminte si nuci, ele totusi nu m-au atras, in schimb am testat cu mult succes aceasta reteta uluitoare prin simplitatea ei, dar extrem de sanatoasa, prin faptul ca nu face asocieri nepotrivite care ingreuneaza digestia.

    joi, 14 aprilie 2011

    Kombucha este un aliment viu

    Deoarece pe blogurile raw vegan din Romania nu am gasit nimic despre Kombucha, am sa citez aici cateva informatii despre aceasta bautura delicioasa si sanatoasa, supranumita, pe drept cuvant, "Ceaiul zeilor":


    miercuri, 13 aprilie 2011

    Nectar de pere cu capsuni si portocala

    Ador fructele, sunt pe primul loc in topul preferintelor mele culinare, dar sucurile si nectarele sunt forma ce-a mai usoara si atractiva de consumare a lor, beneficiind astfel de efectul lor exceptional de detoxifiere.
    O carte minunata pe aceasta tema si un bun suport de inspiratie este Cartea sucurilor si nectarelor de Natalie Savona.

    marți, 12 aprilie 2011

    Orez de legume cu legume

    Am gasit aceasta reteta geniala pe blogul lui Andreea Lazarescu, am adaptat-o putin la gusturile mele si a iesit ceva greu de descris in cuvinte. 
    Parerea mea este ca in materie de raw vegan cuvintele nu reusesc sa spuna prea multe, datorita faptului ca este ceva total diferit de paradigma culinara cu care suntem obisnuiti si ne ramane doar degustarea pentru a intelege cu adevarat ce se petrece acolo.
    Daca cineva care cocheteaza cu acest stil de alimentatie mi-ar solicita cateva retete cu care sa inceapa aceasta aventura, cu siguranta ca i-as indica (exact in aceasta ordine): Lapte de migdale/nuci , Orez de legume cu legumeZacusca si Supa de rosii.
    Dupa aceasta te indragostesti iremediabil de  raw veganism.

    sâmbătă, 9 aprilie 2011

    Zacusca

    Ador sa mananc zacusca. Iarna era piesa de rezistenta din camara familiei. Astazi mi-am reamintit de gustul ei si mi-am dorit sa incerc o varianta raw. Am cautat pe internet surse de inspiratie, am combinat cu gusturile proprii si a iesit urmatoarea delicatesa.

    Clatite de capsuni cu crema de ciocolata si cocos

    Cele mai uimitoare clatite facute de mine pana acum, avand ca baza, bineinteles, versatilele banane. Si cu acstea am starnit uimire in randul musafirilor la masa raw. Trebuie gustate pentru ca altfel nu va puteti imagina...

    joi, 7 aprilie 2011

    Despre mine

    Nu prea am avut timp sa vorbesc despre mine, asa ca profit de ocazie ca sa postez aceasta scrisoare publicata pe blog-ul Ligiei Pop:

     

     

     

    Va invit cu drag sa cititi aceste articole si retete pe noul site Raw Vegan Joy, si multe alte noutati!


    marți, 5 aprilie 2011

    luni, 4 aprilie 2011

    Ciuperci marinate

      Marinarea face ciupercile mult mai digestibile. Astfel pregatite se pot utiliza ulterior in multe preparate raw vegan. Mixul de condimente si zeama de lamaie le face foarte aromate si apetisante.

        Maioneza de avocado

        O maioneza minunata. Cu aceasta ocazie m-am indragostit iremediabil de avocado.

          Green Smoothie "Inceput de primavara"

          Un suc plin de valente terapeutice si un bun detoxifiant.

          Iarba de grau

          Acesta este cel mai nutritiv si terapeutic sus verde care exista.
          Asa arata minunata mea iarba de grau:

          duminică, 3 aprilie 2011

          Fructe Uscate

          Primele mele fructe uscate. Au iesit un deliciu. Am pregatit o masa imparateasca de ziua mea, dar cel mai mare succes au avut aceste delicatese cu iz exotic.



          Humus din seminte de floarea soarelui

          Ne place pasta de susan, ne place humusul, ne place falafelelul... rezonantele astea orientale mereu ne-au excitat simturile, imaginatia si pofta de mancare. Dar pana o sa ajung la falafel, sper sa nu dureze foarte mult, sa incepem cu inceputul. Pentru tahini trebuie aleasa o varianta facuta in casa, deoarece ceea ce se gaseste in magazine este facut din seminte prajite.

          Bruschete raw

          Bruschetele cu rosii, usturoi si oregano sunt unul din aperitivele dupa care ma dau in vant. Am gasit aceasta formula raw care ma satisface deplin in materie de gust, textura si idee de sanatate.

          Spaghete din dovlecei cu sos de rosii

          Inca un fel de mancare inspirat din bucataria italiana, pe care eu o iubesc foarte mult. Dovleceii, avand un gust oarecum neutru, sunt o baza buna de plecare atunci cand vrei sa faci paste. Aceste spaghete au iesit delicioase.  Buon appetito!

            Supa de rosii

              Foarte simpla si buna supa aceasta, zici ca este preparata termic, doar ca este mult mai aromata si "vie".

                Sos de usturoi din dovlecei si caju

                Dovleceii, prin gustul lor neutru, se pot folosi in multe preparate raw vegan. Acest sos este foarte bun, racoros si usor de realizat.

                Crema de banane si curmale

                O crema extrem de usor de facut si foarte gustoasa. Uimitor cat sunt de versatile bananele si cat de multe deserturi cremoase se pot realiza cu ajutorul lor.



                Salata de avocado

                O reteta foarte sanatoasa cu avocado. Despre avocado se stie ca:
                "este foarte valoros prin continutul bogat in vitaminele A, B, C, E (reprezinta unul dintre cei mai puternici antioxidanti si neutralizeaza efectele radicalilor liberi), in vitamina K, in acid folic dar reprezinta si o buna sursa de fibre alimentare.
                Circa 75% din caloriile unui avocado provin din grasimi, majoritatea dintre ele fiind monosaturate. Spre deosebire de banane, avocado are cu 60% mai mult potasiu. Reprezinta unul din fructele cu cel mai ridicat continut in fibre - 75% fibre insolubile si 25% fibre solubile." Continuarea aici. 
                Fiind atat de nutritiv, avocado este un ingredient foarte des folosit in bucataria raw vegan.


                 

                Tort de migdale cu fructe

                Primul meu tort. Adaptat si realizat cu fructe uscate realizate de mine. A iesit gustos si foarte satios.



                Pasta de varza murata si nuca

                Un amestec foarte gustos. Varza murata face foarte digestibila combinatia cu nuca. Usor de preparat si foarte hranitor. Se poate folosii si alt tip de nuca sau chiar seminte de floarea soarelui.


                Crema de branza

                Prima incercare de branza. Devine tot mai atractiv sa mancam in acest mod. Trebuie sa invatam cat mai repede acest ABC raw vegan... Deja intuiesc ca nu mai exista cale de intoarcere pentru noi. Au ramas tot mai putine tentatii, iar vechile obiceiuri culinare sunt lasate, cu o viteza ametitoare, in urma... S-au deschis noi orizonturi!


                Sarmale fara foc

                Pentru un incepator in ale bucatariei raw vegan, preparatele care seamana cu mancarea gatita reprezinta inca o tentatie. Deoarece pe aceasta cale schimbarile trebuie facute gradat, astfel incat sa poti tine pasul si sa rezisti la drum lung, aceste sarmale sunt ca un As scos din maneca.
                Ne-au placut foarte mult si le-am gasit ingenioase si foarte usor de preparat.


                Trufe raw cu cocos şi curmale

                Un alt experiment dulce. Aceste trufe au iesit divine. O simplitate care te surprinde prin bogatia de arome. Din nou nu am fost crezuta cand am spus ca sunt preparate fara foc. Mi-a placut uimirea din ochii celor pe care i-am servit cu ele.

                Lapte de migdale/nuci


                Acest tip de lapte m-a ajutat foarte mult la inceputurile aventurii mele raw vegan. Si pentru ca este asa de important, am revenit asupra acestei postari dupa 9 luni si pot sa va asigur acum, dupa ce am acumulat experienta, ca este unul dintre alimentele de baza intr-o dieta vegana cruda. 
                Cateva luni mi-am facut acest lapte zilnic. Dupa ce am invatat mai multe retete l-am folosit si in diverse alte combinatii, sau ca baza pentru unele deserturi, ca de exemplu budinca de chia. Am fost si sunt literalmente indragostita de el. Toti prietenii mei care nu sunt vegani, dupa ce l-au gustat, au fost placut impresionati de el si le-am trezit curiozitatea in aceasta directie.
                Pulpa ramasa dupa stoarcerea laptelui se poate folosi la foarte multe alte preparate: pateuri, paine raw, prajituri, aperitive si aproape in orice fel principal de mancare.  Deci, pe drept cuvant, este un aliment de baza.
                Realizarea lui este foarte simpla.

                Budinca simpla de banane cu cacao

                Aceasta este primul meu desert raw vegan. Sunt uluita de cat de bun a iesit. Daca nu esti avizat nu iti dai seama ca este crud. Gusturile sunt parca mai intense si senzatia pe care o ai dupa ce ai mancat este de usor si foarte digestibil. Sunt incantata!